Translate
Sök
Ahmed Ali och hans familj har det svårt. "Det finns inte vatten, mat, medicin eller någon stabilitet", säger han. (Foto: Mohammed Yaseen/ICRC)
Jemen
29 mar 2017

Risk för hungerkatastrof i Jemen

Efter år av konflikt råder det en svår humanitär kris i Jemen. Nu är hjälpbehoven enorma.

Stoppa hungern: Ge en gåva nu

Samtidigt som konflikten i Jemen går in på sitt tredje år är 19 miljoner människor i desperat behov av humanitär hjälp. Det råder akut brist på mat och rent vatten. Över 17 miljoner människor i landet behöver hjälp med mat för att överleva - och det är bråttom.

Sexåriga Soria (bilden nedan) är en av alla som drabbats av konflikten i Jemen. Hennes familj tvingades fly från sitt hem på grund av striderna.

– Jag lyckades få med mig en av mina leksaker. Vad som hände med resten vet jag inte, säger den lilla flickan.

Krisen i Jemen har förvärrats sedan den väpnade konflikten eskalerade i mars 2015. Mer än 40 procent av Jemens befolkning är under 15 år och krisen har slagit speciellt hårt mot barnen. 2,2 miljoner barn lider av akut undernäring.

Jemen är till stor del beroende av att importera mat. När flera hamnar nu är förstörda eller stängda förvärrar det situationen. 

Ahmad Alis familj (bilden högst upp) är en av många som har det svårt.

– Jag hoppas att vi snart ska kunna återvända till vår hemstad och det fredfulla liv som vi brukade leva. Livet här är väldigt svårt. Det finns inte vatten, mat, medicin eller någon stabilitet, säger han.

Grundläggande servicefunktioner är urholkade och hälso- och sjukvårdssystemet är i kris. Hälften av de medicinska inrättningarna är inte i funktion och över 14 miljoner människor har inte tillgång till basal vård. Dessutom finns det ett akut behov av medicinsk utrustning och rent vatten.

Röda Korset och Röda Halvmånen hjälper i Jemen. Vi delar ut mat, hushållsprodukter, och ger tillgång till rent vatten. Dessutom ger vi bland annat vård och arbetar för att förhindra att sjukdomar sprids.

– De humanitära behoven i Jemen är enorma och människor är i akut behov av livräddande stöd. För att undvika en hungerkatastrof måste de humanitära insatserna öka omedelbart, säger Emma Renowden, på Svenska Röda Korset.

Text: Anders Jansson
Foto: Mohammed Yaseen/Wael Al Absi/Fareed Al-Homaid/ICRC

Taggar

Konflikt Jemen

Stoppa hungern!

Hungern slår just nu hårt mot flera länder som Kenya, Somalia, Sydsudan och Etiopien. Problemet är orsakat av torka, konflikt eller katastrof. Situationen gör att skördar slår fel, att boskap dör, att jobben blir färre och att människor inte får tillräckligt med mat och vatten.

Ge ditt stöd nu