Translate
Sök
På ett sjukhus som stöds av Röda Korset togs skadade emot efter attacken. På ett sjukhus som stöds av Röda Korset togs skadade emot efter attacken.
Jemen

Barn dödade i attack i Jemen

Flera tiotals barn dödades och skadades efter en attack mot en buss.
– Tyvärr ser vi regelbundet att militära attacker dödar och skadar civila i Jemen, säger Röda Korsets Melker Måbeck.

Köp gåvor som räddar liv >

Under torsdagen den  9 augusti skedde en attack mot en buss som körde barn på Dahyan Market norr om Saada i Jemen. Enligt uppgifter från Röda Korsets sjukhuspersonal dödades 29 barn. Fyrtioåtta personer skadades varav 30 är barn.

Efter attacken tog vår sjukhuspersonal tagit emot skadade. Majoriteten av dessa var under 10 år gamla. Dessutom skickade vi ut kirurgiskt material.

Kriget i Jemen har pågått sedan 2015. Jemen var redan innan dess ett av de fattigaste länderna i mellanöstern, men nu är läget katastrofalt för väldigt många människor.

– Jemen är den värsta humanitära krisen i världen just nu. Över två tredjedelar av befolkningen, omkring 20 miljoner människor, är i akut behov av humanitär hjälp. Det är allt från mat, sjukvård, rent vatten och tak över huvudet som behövs, säger Melker Måbeck, internationell chef på Svenska Röda Korset och fortsätter:

– Det finns också stora behov av skydd för civila vilket den här attacken tydligt visar. Respekten för den humanitära rätten är bristande, barn och andra civila ska såklart inte attackeras. Tyvärr ser vi regelbundet att militära attacker dödar och skadar civila i Jemen. Våldet måste upphöra och de stridande parterna måste respektera den humanitära rätten.

Vi på Röda Korset stöttar på många platser i Jemen och ser till att livsviktiga förnödenheter når fram till behövande. År 2017 fick till exempel 714.000 personer matpaket genom oss.

Text: Anders Jansson

Taggar

Jemen