Translate
Sök
Barn som väntar på mat. Många som har flytt Mosul behöver nödhjälp. Vi delar ut matpaket, bröd och varm mat. (Foto: Irakiska Röda Halvmånen)
Irak
18 jan 2017

Vår hjälp har nått hundratusentals

Den humanitära krisen i Mosulområdet fortsätter att växa. Efter nästan tre månaders strider har nu 148 000 barn och vuxna flytt undan våldet.

Akut Mosul: Ge en gåva nu

En del familjer lyckades ta med sig filtar, köksutrustning och andra ägodelar. Men många som flytt hann inte få med sig mycket mer än kläderna de hade på sig. Det gör deras tillvaro ännu svårare i det kyliga vintervädret.

– Vi förlorade allt när vi flydde, säger Burthina, som nu bor i ett flyktingläger.

Hon får tårar i ögonen när hon berättar om vad hennes familj varit med om. En volontär från Röda Halvmånen, som är på plats för att ge psykosocialt stöd, lägger sin hand på hennes axel.

Burthina som flytt Mosul

– Nu är vi i säkerhet. Barnen går i skolan igen och vår familj och våra grannar är här med oss, säger Burthina (bild ovan).

Samtidigt är situationen extremt svår för många av dem som har valt att bo kvar i sina hem eller återvänt dit. Viktig infrastruktur har skadats eller förstörts och tiotusentals familjer lever utan tillgång till rent vatten, värme, el och vanlig sjukvård.

Röda Korset och Röda Halvmånen har, under ledning av Irakiska Röda Halvmånen, hjälpt fler än 200 000 människor i Mosulområdet de senaste tre månaderna. Bland annat har vi gjort det här:

  • 35 000 matpaket, nästan en miljon bröd och över hundratusen portioner med tillagad mat har delats ut.
  • Tusentals filtar, varma kläder och fotogenvärmare har delats så att drabbade familjer ska kunna stå emot vinterkylan.

Nödhjälp ges i flyktingläger

  • Vi arbetar med att reparera vattenreningsverk och vi har installerat en vattenstation som kan ge rent vatten till cirka 40 000 människor per dag. Dessutom har 150 000 vattenflaskor delats ut.
  • Vi erbjuder nödhjälp till familjer som ska gå igenom säkerhetskontroller, för att se till att deras grundläggande behov täcks när de anländer.
  • Med hjälp av telefonsamtal och rödakorsmeddelanden hjälper vi till med efterforskning av saknade anhöriga.
  • Vårdcentraler, sjukhus och räddningspersonal får vårt stöd. En del i arbetet har varit att träna vårdpersonal i första hjälpen och prehospital vård. Dessutom bidrar vi med medicinsk utrustning och mediciner på sjukhus, samt ger vård och psykosocialt stöd till människor som behöver det. Tioårige Fadel som skadades när hans hem bombades är en av dem som fått vård på ett sjukhus som vi stöttar (se filmklippet).


Malena Rembe, Svenska Röda Korsets chef för Mellanöstern, framhåller att det humanitära samfundet jobbar för att ge mat, vatten och tillfälliga bostäder till så många människor som möjligt i de drabbade områdena.

– Läget är extra svårt just nu på grund av vintervädret och, eftersom konflikten blivit mer långvarig än man först trodde, är det avgörande att den humanitära responsen kan möta behoven, säger hon.

Tiotusentals människor befinner sig fortfarande i områden i Mosul som är avskurna och inte går att nå på grund av striderna. Trots att vi gör allt vi kan har det visat sig vara svårt att hjälpa i dessa områden inne i Mosul.

– Säkra vägar in och ut ur Mosul för hjälparbetare är det viktigaste att få till nu. Vi har resurser i området, men om vi inte kan föra in dem på ett säkert sätt, så kan vi inte hjälpa människor, säger Malena Rembe.

Flicka får skor i flyktingläger utanför Mosul

Fakta: Vi hjälper de mest utsatta

Svenska Röda Korset stödjer hjälpinsatserna i Mosulområdet i norra Irak. Vi bidrar bland annat med livsviktiga förnödenheter, inklusive filtar och fotogen så att människor kan hålla värmen under vintern. Vi stödjer också arbetet kring vatten, sanitet och hygien. Vår hjälp riktar sig till de mest utsatta, både till familjer som har varit på flykt länge och de som nyligen har flytt. Över 10 miljoner människor är i behov av humanitärt bistånd i Irak. Mer än tre miljoner är på flykt inom sitt eget land.

Text: Anders Jansson/Emma Renowden
Foto: Irakiska Röda Halvmånen

Taggar

Konflikt Irak