Translate
Sök
En bomb sprängdes och Abdullah skadades svårt. Efter operationen ler han igen. (Foto: Vinod Mishra)
Irak
15 feb 2017

Sjukhuset blev Abdullahs räddning

Våra sjukvårdare jobbar hårt i norra Irak. I Mosul pågår intensiva strider och civila hamnar i skottlinjen. 12-årige Abdullah var på fel plats vid fel tidpunkt.

Akut Mosul: Ge en gåva nu

Ljudnivån är hög på akutmottagningen på Al Shirkhan-sjukhuset i norra Irak. Och högre blir det när tolvårige Abdullah rullas in. Kirurgerna från Röda Korset snabbar sig fram till pojken. Han är medvetslös, armarna och fötterna är blodiga. Hans puls är låg.

Den svenska sjuksköterskan Fredrik Runsköld, som är på uppdrag för Röda Korset, har fyllt en vit latexhandske med varmt vatten, som han håller kring pojkens fot.

Fredrik Runsköld

- Patienten är mycket kallt, det är svårt att få uppmätt puls när han är så kall. Jag försöker att värma upp hans fot, säger Runsköld.

Många svårt skadade på akuten

Tre andra skadade sitter på motsatt sjukhussäng och väntar på hjälp. Akuten på sjukhuset är inte stor, men den gör nytta.

I mitten av oktober inleddes offensiven mot Mosul, som ligger några mil från sjukhuset. Intensiva strider har tvingat över 160 000 människor på flykt från sina hem.

Samtidigt har många också dött eller blivit svårt skadade.

Varje dag tar sjuksköterskorna och läkarna som arbetar på sjukhuset hand om krigsskadade barn och vuxna. Den gemensamma nämnaren är att de råkade vara på fel plats vid fel tidpunkt.

”Jag skrek på hjälp”

På akuten vaknar Abdullah åter till medvetande.

- Jag var i garaget för att hämta vatten från brunnen när en bomb exploderade vid dörren. Jag fick splitter i benet och sår i handen, säger Abdullah, som bor i en by nära Mosul.

Trots smärtstillande medel, kan man se att Abdullah har ont. Smärtan är tydlig i hans ansikte när det medicinska team undersöker hans skadade vänsterben. Han ler tappert ibland och försäkrar att det går bra, även om det är uppenbart att det inte gör det.

Sjukvårdarna undersöker Abdullah

- Jag skrek på hjälp efter explosionen, men ingen svarade. Slutligen fick jag hjälp av en kille, han tog mig och min pappa hit, förklarar Abdullah.

Är du rädd?
- Lite, säger han.

Anhöriga som gråter

Klockan har inte hunnit bli tolv än, och fem krigsskadade patienter har redan kommit till sjukhuset. Två av dem kom fram till sjukhuset för sent.

- Det är smärtsamt att se oskyldiga människor skadade på detta sätt. Det är oskyldiga barn, vuxna och kvinnor som kommer in med dessa skador. Det är allvarliga skador, säger Vinod Mishra, som leder Röda Korsets kirurgteam.

Atmosfären på sjukhuset är spänd. Upprörda anhöriga letar efter sina familjemedlemmar och tröstar varandra. En ung man i lila skjorta sitter ensam på en bänk och gråter. Han täcker ansiktet med sina händer.

Lång operation

Abdullah rullas in i operationssalen. Kirurgen Martin Nørgaard vet fortfarande inte hur allvarligt skadad Abdullah är, när han är på väg till operationen.

Operationen

- Denna unga pojke träffades av granatsplitter från en bomb i morse. Han har en blodansamling i låret. Vi ska se om han har skadat några blodkärl, förklarar Dr Nørgaard.

Det kommer att bli en lång operation. Abdullah har en sönderriven artär i benet. I värsta fall vaknar han upp med bara ett ben.

Ser fram emot att åka hem

Solen slår mot det lilla sjukhuset utanför Mosul. Det är över tre veckor sedan Abdullah kom till operationssalen för första gången. Solen skiner på hans vita gips, som sträcker sig hela vägen från tårna upp till knäet. Han ler brett.

Abdullah

- Jag är så tacksam för all hjälp jag har fått här. Jag ser fram emot att gå till skolan, säger han förhoppningsfullt, samtidigt som han rullar lite på sin rullstol.

Efter nästan fyra veckor på sjukhuset kan 12-årigen äntligen återvända hem, med båda fötterna stadigt på marken.

Samtidigt fortsätter Röda Korsets sjukvårdspersonal på sjukhuset att ta emot svårt skadade människor.

Text: Maria Korkunc/Anders Jansson

Taggar

Konflikt Irak