Translate
Sök
Över 300 000 människor har flytt från sina hem sedan offensiven startade i oktober. Drygt 70 000 har kunnat återvända hem. (Foto: Irakiska Röda Halvmånen)
Irak
27 mar 2017

Flyr undan bomber och matbrist i Mosul

Hårda strider rasar i Mosul och det råder brist på mat, vatten och el. Civila som är instängda i staden svävar i stor fara.

– Det pågick beskjutning och bomber exploderade. Många flydde, men vi flydde mest på grund av matbrist, vi trodde att vi skulle dö av hunger. Redan innan beskjutningen startade så hade det varit helt tomt på marknaden i tre dagar, säger Hosa Mushi (bilden nedan).

Hosa Mushi

Hon är en av över 300 000 människor som har flytt i Mosulområdet sedan offensiven inleddes i oktober förra året. De senaste veckorna har tiotusentals lämnat västra Mosul. Men alla kan inte fly – hundratusentals är instängda. Det finns ingen säker passage in och ut, varken för civila eller hjälporganisationer.

Explosion i Mosul

– Den humanitära situationen för civila som är instängda är oroväckande. De svävar i fara och det råder brist på till exempel mat, vatten och el, säger Sahar El Hachem, på Svenska Röda Korset.

Röda Korset och Röda Halvmånen är på plats i Mosulområdet. Vi hjälper dagligen människor som flyr. Vi gör bland annat detta:

  • Delar ut mat, varma filtar och hygien-kit.
  • Förser människor med rent vatten.
  • Vi stöttar sjukvården i området, kör ambulanser och har även läkare och sjuksköterskor på plats.
  • Ger psykosocialt stöd till behövande.

Hittills har vår hjälp nått över 200 000 människor.

Hjälpen når fram

– Vi gör vad vi kan för svara upp mot människors behov. Situation är väldigt svår och kommer att vara så under lång tid framöver. I hela Irak är nu drygt 3 miljoner människor på flykt, säger Sahar El Hachem.

Text: Anders Jansson
Foto: Irakiska Röda Halvmånen och ICRC

Taggar

Konflikt Irak