Translate
Sök
Röda Korsets onsdagsgrupp. En uppskattad träffpunkt. Röda Korsets onsdagsgrupp. En uppskattad träffpunkt. Foto: Donald Boström
Ensamkommande barn och unga

Min framtid räknas

Alla unga behöver kärlek, stöd och trygghet för att skapa en identitet och en plats i samhället. Att vara ung asylsökande och samtidigt leva separerad från sina föräldrar är att befinna sig i en mycket utsatt situation. Röda Korset möter just nu dagligen unga som lever i stor otrygghet och som riskerar att falla utanför samhällets skyddsnät. Därför stärker vi det långsiktiga stödet till unga ensamkommande.

Just nu: våra volontärer vittnar om en allt större utsatthet och otrygghet hos de ungdomar vi möter.

Över hela landet driver Röda Korsets volontärer verksamheter tillsammans med unga ensamkommande. Verksamheter som språkträning och språkkaféer, läxhjälp, hälso- och samhällsinformation, matlagningskurser, utflykter, idrottsaktiviteter, sommarlägerverksamhet och mycket annat. Syftet med aktiviteterna är till stor del hälsofrämjande. Att få skingra sina tankar, komma utomhus, testa aktiviteter och träffa andra, är en viktig del i vårt psykosociala arbete.

Det här gör Röda Korset för unga ensamkommande

Varje dag möter ensamkommande unga våra volontärer i några av våra 140 verksamheter runt om i Sverige. Det är viktiga möten. Att få möjlighet att träffa vuxna som lyssnar och hjälper, men också att få skingra sina tankar och göra sociala aktiviteter tillsammans med andra kan i många fall vara livsavgörande. Läs mer om vad Röda Korset gör för unga ensamkommande. 

"Jag går på alla aktiviteter jag kan hitta. Jag gillar inte att vila. När jag är hemma tänker jag så mycket. På min framtid, hur jag ska klara mig."

Yosef, deltagare på sommarkollo-verksamhet

Risk för ökad psykisk ohälsa

Men vi ser också att många behöver mer akut stöd. Våra volontärer vittnar om en stor utsatthet, oro och otrygghet hos de vi möter. Många får inte sina basala behov tillgodosedda och många mår mycket dåligt.

Taggar

Integration

Drömmer om en framtid i Västergötland

Farid och flera av hans kompisar riskerade att behöva flytta från den lilla orten i Västergötland där de rotat sig och trivdes. Men människorna i bygden slöt sig samman och ordnade så att killarna fick stanna kvar. Nu bor Farid tillsammans med sina vänner i ett hus och tar själva ansvar för att allt ska funka. Och det gör det!

Läs mer

Vuxenstöd ger hopp för unga ensamkommande

Minst tre gånger i veckan besöker Arsad Röda Korsets verksamhet i Restad Gård i Vänersborg. Hit kommer han för att få läxhjälp och stöd av Röda Korsets volontärer. En hjälp som kan ha avgörande betydelse för framtiden.

Läs mer

Fjällvandring ger Zaman chans att skingra tankarna

Han har gått över höga berg och vandrat många mil på sin flykt från Afghanistan till Sverige. Nu handlar det om något helt annat. Om att andas ut, hämta kraft och att skratta och ha kul med sina kompisar. Zaman kom ut på fjällvandring med Röda Korset.

Läs mer

Det här gör Röda Korset för unga ensamkommande

Varje dag möter ensamkommande unga våra volontärer i några av våra 140 verksamheter runt om i Sverige. Det är viktiga möten. Att få möjlighet att träffa vuxna som lyssnar och hjälper, men också att få skingra sina tankar och göra sociala aktiviteter tillsammans med andra kan i många fall vara livsavgörande.

Läs mer

Behöver du vår hjälp?

Röda Korset verkar för att ensamkommande barn och ungdomars rättigheter tillvaratas. Vi ger stöd i asyl- och familjeåterföreningsprocessen och efterforskar försvunna anhöriga. Utöver detta besöker vi boenden för ensamkommande barn och ungdomar, anordnar utflykter och ger läxstöd - allt för att underlätta den första tiden i Sverige.

Läs mer

Abbas, Alireza och Shiva bygger drakar tillsammans

Trots att det är riktigt varmt och badplatsen i Bålsta lockar är ett femtontal ensamkommande ungdomar samlade. Det är dags för Röda Korsets onsdaggrupp. En uppskattad träffpunkt för Abbas, Alireza och de andra som tagit sig hit.

Läs mer

Matlagning och rundpingis – ett recept på en härlig kväll

En timme innan utsatt tid står Reza 17 år, med mjöl upp till armbågarna och knådar en gigantisk deg. Han använder inga mått, men blandar vant mjöl och degvätska tills degen börjar ta form. “Jag har lärt mig av min mamma, i Afghanistan” berättar han.

Läs mer

Ali siktar mot OS och tränar ensamkommande

Ali Yusefi flydde ensam till Sverige som femtonåring. Idag boxas han på elitnivå och drömmer om OS-guld. Samtidigt tränar han andra som delar hans bakgrund.

Läs mer

Ytterligare 30 miljoner till stöd för ensamkommande

Nu står det klart att regeringen förlänger stödet till Svenska Röda Korsets verksamheter för ensamkommande barn och unga. Ytterligare 30 miljoner beviljas för att fortsätta utveckla organisationens humanitära insatser.

Läs mer

Ensamkommande och frivilliga möts med kubb och korv

Kubb, chips, minnen och stora drömmar. När Röda Korsets Ungdomsförbunds Kompisgrupp träffas får alla känslor plats.

Läs mer

Zaher flyttade hem till Sara och Björn: ”Det är vårt ansvar att bry oss”

Efter två år i Vellinge blev Zaher Sharifi från Afghanistan 18 år och kommunens ansvar för honom tog slut. Han skulle placeras på annat håll i Sverige. För Sara och Björn var beslutet inte svårt. ”Vi erbjöd Zaher att flytta hem till oss.”

Läs mer

Så fungerar nya gymnasielagen

Vi är glada att den nya gymnasielagen nu ger ungdomar chans att avsluta sina studier här i Sverige. Regelverket är dock ganska krångligt – vi reder ut hur lagen fungerar.

Läs mer

Samarbete med H&M Foundation skapar nya integrationsmöjligheter för ensamkommande

Att ge ensamkommande barn och ungdomar en meningsfull och aktiv fritid och samtidigt underlätta integrationen. Det är målet för Röda Korsets treåriga samarbete med stiftelsen H&M Foundation, som donerar totalt 6 miljoner kronor.

Läs mer

Zozan värvar viktiga månadsgivare

För fyra år sedan kom 15-åriga Zozan till Sverige, ensam och rädd. Idag är hon en av Röda Korsets bästa värvare i Göteborg. Följ med henne en dag på jobbet!

Läs mer