Translate
Sök
Therese Lindgren
10 okt 2017

Hjälp! Hur funkar det?

Tänk att tappa bort sitt barn eller sin mamma. Varje år förlorar tusentals människor kontakten med sina familjemedlemmar på grund av konflikt och katastrof. YouTube-stjärnan Therese Lindgren praktiserar hos Röda Korsets rådgivare som efterforskar människor som kommit ifrån varandra.

Ge en gåva till Röda Korsets arbete >

Avsnitt 1: Therese Lindgren söker svar

Så här funkar efterforskning

I samband med krig, konflikt, naturkatastrofer och flykt förlorar tusentals människor varje år kontakten med varandra. Att leva i ovisshet om vad som hänt en saknad anhörig kan vara väldigt påfrestande. När det egna sökandet inte leder någon vart eller försvåras av att man befinner sig i ett främmande land kan en efterforskningsförfrågan hos Röda Korset vara enda vägen framåt.

Röda Korset har ett unikt mandat som gör det möjligt för oss att söka över hela världen, även på platser som på grund av exempelvis krig eller katastrof är svåra att nå. Medarbetare och frivilliga i vårt globala nätverk är ofta redan på plats där vi söker, det gör att vi kan vara effektiva.

Under 2016 svarade vi på Svenska Röda Korset på nästan 5 000 samtal till vår migrationsrådgivning och familjeåterförening, vi tog emot och bearbetade 1 250 nya efterforskningsärenden. Vi gav 650 människor möjlighet att leva med sina nära och kära igen. Behovet av efterforskning ökar.

Läs mer om hur Röda Korset söker efter saknade familjemedlemmar >

Hur blir smutsigt vatten drickbart? Farzad Farzaneh renar vatten

Över 844 miljoner människor i världen saknar rent vatten. Farzad åker till Uganda och lär sig hur ett reningsverk fungerar.

Vi behöver vatten för att överleva, tvätta oss, laga mat och ge sjukvård. Smutsigt vatten kan sprida sjukdomar så som kolera och små barn kan dö av diarréer.

Läs mer om Farzad och vattenrening

Hur går man vidare efter ett trauma? Ellen Bergström träffar terapeuter

Traumatiska upplevelser från krig, tortyr och migration kan fortsätta göra ont, även om man kommit i säkerhet. Ellen besöker ett behandlingscenter där specialister hjälper människor bearbeta traumatiska minnen.

Under 2016 behandlades 1 865 personer på våra behandlingscenter, men behoven är större än så och fler vårdplatser behövs.

Läs mer om Ellen och traumabehandling

Hur ger man Första hjälpen? Jonas Leksell lär sig rädda liv

Programledaren Jonas går vår utbildning i första hjälpen och praktiserar som förstahjälpare under Lidingöloppet. Följ med honom ut i skogen där han hjälper skadade löpare.

Våra första hjälpen-grupper har beredskap för insatser i kris och katastrof. De tar även uppdrag vid evenemang, mot ersättning.

Läs mer om Jonas och Första hjälpen

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation

Vi finns över hela världen och består av miljontals frivilliga som bestämt sig för att hjälpa andra människor. Varje dag kämpar vi för att rädda liv och ge hopp. Vi delar ut mat, förebygger katastrofer och bidrar med medmänsklig värme.

Så ser vi till att hjälpen kommer fram