Translate
Sök
Jonas Leksell
10 okt 2017

Hjälp! Hur funkar det?

Programledaren Jonas Leksell praktiserade som förstahjälpare under Lidingöloppet en lördag i september. Han fick gå Röda Korsets utbildning och sedan hjälpa till på plats. Följ med ut i skogen!

Avsnitt 4: Jonas Leksell lär sig rädda liv

Första hjälpen – en livräddare världen över

Röda Korset är världsledande inom första hjälpen, både när det gäller utbildning och beredskap. Våra förstahjälpare finns över hela världen, och kan därför ofta agera omedelbart vid en katastrof. Att snabbt vara på plats med första hjälpen räddar liv och förhindrar att allvarligare skador uppstår.

Vill du vara med och hjälpa? Ge en gåva här! >

I Röda Korsets beredskap ingår över 400 förstahjälpare i 37 städer i Sverige. Vi finns på plats där det finns risk för olyckor och skador. När vi arbetar på till exempel på festivaler, idrottstävlingar och konserter tar vi betalt. De uppdragen gör att vi är väl förberedda inför de gånger då vi behöver rycka in vid en kris.

Varje år utbildar Svenska Röda Korset 15 000 människor i första hjälpen. I hela landet hålls det löpande utbildningar, anmäl dig du också. Och missa inte vår film om hjärt- och lungräddning. Om fler kunde första hjälpen skulle många liv räddas varje år. 

Läs mer om Första hjälpen >

Hur hittar man förlorade anhöriga? Therése Lindgren söker svar

Tänk att tappa bort sitt barn. Therése praktiserar hos våra rådgivare som efterforskar familjemedlemmar som kommit ifrån varandra på grund av konflikt eller katastrof.

Röda Korset har ett unikt mandat som gör det möjligt för oss att leta på platser i världen där andra inte når fram.

Läs mer om Therése och efterforskning

Hur blir smutsigt vatten drickbart? Farzad Farzaneh renar vatten

Över 844 miljoner människor i världen saknar rent vatten. Farzad åker till Uganda och lär sig hur ett reningsverk fungerar.

Vi behöver vatten för att överleva, tvätta oss, laga mat och ge sjukvård. Smutsigt vatten kan sprida sjukdomar så som kolera och små barn kan dö av diarréer.

Läs mer om Farzad och vattenrening

Hur går man vidare efter ett trauma? Ellen Bergström träffar terapeuter

Traumatiska upplevelser från krig, tortyr och migration kan fortsätta göra ont, även om man kommit i säkerhet. Ellen besöker ett behandlingscenter där specialister hjälper människor bearbeta traumatiska minnen.

Under 2016 behandlades 1 865 personer på våra behandlingscenter, men behoven är större än så och fler vårdplatser behövs.

Läs mer om Ellen och traumabehandling

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation

Vi finns över hela världen och består av miljontals frivilliga som bestämt sig för att hjälpa andra människor. Varje dag kämpar vi för att rädda liv och ge hopp. Vi delar ut mat, förebygger katastrofer och bidrar med medmänsklig värme.

Så ser vi till att hjälpen kommer fram