Translate
Sök
Haiti i väntan på orkanen
Katastrofer
04 okt 2016

Orkanen hotar hundratusentals!

Våldsamma vindar, översvämningar och stora vågor hotar nu boende i Haiti, Jamaica, Dominikanska Republiken och Kuba. Röda korset har evakuerat de värst utsatta och är nu redo med nödhjälp.

Med enorm kraft drar orkanen Matthew in över land i Karibien. Den blåser 60 meter i sekunden, nästan dubbelt så mycket som det blåste under stormen Gudrun i Sverige.

-Det finns risk att det blir förödande konsekvenser, säger Charlotta Wannholm, katastrofrådgivare på Röda Korset.

 

Orkanen rör sig långsamt norrut. De kraftiga vindarna den orsakar kan göra att dåligt byggda hus blir till spillror, att tak slits bort och att träd faller. Översvämningar riskerar att leda till att vägar blir ofarbara.

Orkanen kan dessutom piska upp höga vågor som väller in mot kusten och svämmar över låglänta områden.

- Det kan ödelägga hus som inte är så bra byggda, säger Charlotta Wannholm.

I bland annat Haiti, Jamaica, Dominikanska Republiken och Kuba har Röda Korset arbetat för fullt de senaste dagarna. Vi har informerat, evakuerat människor från utsatta områden och fyllt på våra katastrofförråd med filtar, kokkärl och hygienpaket. Bara i Haiti har lagren fyllts med nödhjälp till 3 000 familjer. 

- Det är jätteviktigt att förbereda sig. Genom att förbereda människor kan vi rädda liv, säger Charlotta Wannholm.

Röda Korsets volontärer ger också första hjälpen, psykosocialt stöd och undsätter människor.

Haiti väntas bli det land som drabbas värst av orkanen. Våra kollegor där vittnar nu om oerhört våldsamma vindar som slår in över de västra delarna av landet.

– Haiti har varit väldigt utsatt tidigare, särskilt efter den stora jordbävningen. Det är också ett väldigt fattigt land och det klart att det gör att det är sårbart. Blir det riktigt illa och många hus förstörs kan det ta jättelång tid med återuppbyggande, säger Charlotta Wannholm.

När orkanen har dragit förbi är Röda Korset redo att fortsätta hjälpa de som drabbats.

-Vi på Röda Korset är på plats innan, under och efter katastrofen, säger Charlotta Wannholm.

Text: Anders Jansson
Foto: Haitis Röda Kors och NOAA

Röda Korset katastrofhjälpen

Det allra nödvändigaste

Ofta är det absolut viktigaste efter en katastrof att få tag i mat, rent vatten, ett enkelt tak över huvudet och att kunna hålla sig någorlunda ren. Och så sjukvård, förstås, för de som skadats.

Stöd Katastrofhjälpen
Röda Korset månadsgivare

Bli hjälpen som aldrig lämnar

Som månadsgivare i Röda Korset är du en del av världens största mänskliga skyddsnät. Tillsammans kämpar vi för att återuppbygga samhällen och ge människor en framtid. Du bidrar med så mycket du vill, så länge du vill.

Bli månadsgivare i dag