Translate
Sök
Man vadar i vatten med väska på huvudet
Katastrofer
06 okt 2016

Krisläge efter orkanen - risk att sjukdomar sprids

Hundratusentals människor behöver hjälp efter orkanen Matthews våldsamma framfart i Haiti. Röda Korset kämpar nu för att nå fram till alla nödställda.

Orkanen är den kraftigaste på många år i Karibien. När den drog in över Haiti blåste det 60 meter i sekunden, nästan dubbelt så mycket som det blåste under stormen Gudrun i Sverige.

– Våra kollegor tvingades att vänta på att stormarna lagt sig lite innan de kunde ge sig ut och se över skadorna och börja hjälpa. Men nu är de ute och försöker att nå fram till människor i nöd, säger Inés Brill, på Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen.

I Haiti ska 1,2 miljoner människor ha drabbats, varav hälften barn. 350 000 personer behöver humanitär hjälp, enligt FN.

Över 3000 rödakorsare har mobiliserats för att bland annat ge första hjälpen, rent vatten och hjälpa till med sanitet och tillfälliga bostäder. Tiotusentals människor är i behov av någonstans att bo.

Men att nå fram med katastrofhjälpen till de drabbade områdena i södra Haiti är en stor utmaning. Orkanen har orsakat omfattande skador på landets infrastruktur som redan innan orkanen hade brister.

– Vi förväntar oss att det kommer bli en extrem logistisk utmaning att svara upp på den här humanitära krisen, säger Inés Brill.

Skadorna på infrastrukturen och vattenkällor riskerar även att leda till att folk blir sjuka och att läget vad det gäller kolera, denguefeber och zika förvärras.

Orkanen Matthew drar nu sakta norrut mot Bahamas. Där förbereder sig det lokala Röda Korset genom att fylla sina katastrofförråd och evakuera människor.

– Det är väldigt viktigt att fylla på med tillräckligt med förnödenheter och göra det som krävs för att förebygga och lindra mänskliga och materiella förluster, säger Diane Turnquest, på Bahamas Röda Kors.

Text: Anders Jansson
Foto: Orlando Barria/TT, IFRC, NOAA

Röda Korset katastrofhjälpen

Det allra nödvändigaste

Ofta är det absolut viktigaste efter en katastrof att få tag i mat, rent vatten, ett enkelt tak över huvudet och att kunna hålla sig någorlunda ren. Och så sjukvård, förstås, för de som skadats.

Stöd Katastrofhjälpen
Röda Korset månadsgivare

Bli hjälpen som aldrig lämnar

Som månadsgivare i Röda Korset är du en del av världens största mänskliga skyddsnät. Tillsammans kämpar vi för att återuppbygga samhällen och ge människor en framtid. Du bidrar med så mycket du vill, så länge du vill.

Bli månadsgivare i dag