Translate
Sök
Kvinna tvättar kläder i plastbalja
Katastrofer
10 okt 2016

Hon flydde livsfarliga orkanen!

Elmita låg och sov när orkanen Matthew slog till med våldsam kraft i Haiti. Som tur är vaknade hon i tid. ”Mitt hus förstördes", säger hon.

Två miljoner människor på Haiti har drabbats av orkanens framfart.

Tiotusentals människor har tvingats lämna sina hem. 51-åriga Elmita Nodeis är en av dem (bild ovan). Hon låg och sov när hon insåg att orkanen var livsfarlig.

– Jag trodde att jag drömde och att någon sade till mig, ”kom snabbt, kom snabbt”. Sen vaknade jag. Mitt hus förstördes av stormarna, så jag sprang ut.

Nu bor hon och hennes familj i en skola, som fungerar som evakureringscenter, i staden Les Cayes.

– Jag har inte ätit sedan igår, så jag har börjat tvätta kläder åt folk som bor här för at tjäna lite pengar, säger Elmita.

Många andra som drabbats har också tagit sin tillflykt till samma skola. 22-åriga Yvette Smith och hennes familj bor i ett klassrum med 19 andra familjer.

– Vårt hus förstördes och vi förlorade alla våra saker. Efter det kom Röda Korset och förde oss hit, säger Yvette (bild ovan, tillsammans med sin mormor).

Röda Korset jobbar tillsammans med World food programme för att hjälpa de 200 familjer som tillfälligt bor på evakueringscentret. I dag delar vi ut mat. Familjerna får ris, bönor och matolja som ska räcka i en månad.

Röda Korset fortsätter att stötta drabbade människor i Haiti. Vi kommer till exempel ge rent vatten och se till att utsatta får material till att reparera sina hus eller bygga tillfälliga bostäder.

Det viktigaste just nu är att se till att människor får rent vatten och tak över huvudet. Tillgången på rent vatten och möjligheten att hålla sig själv ren för att förhindra sjukdomar är livsavgörande.

Text: Anders Jansson
Foto: Nicole Robicheau/IFRC

Röda Korset katastrofhjälpen

Det allra nödvändigaste

Ofta är det absolut viktigaste efter en katastrof att få tag i mat, rent vatten, ett enkelt tak över huvudet och att kunna hålla sig någorlunda ren. Och så sjukvård, förstås, för de som skadats.

Stöd Katastrofhjälpen
Röda Korset månadsgivare

Bli hjälpen som aldrig lämnar

Som månadsgivare i Röda Korset är du en del av världens största mänskliga skyddsnät. Tillsammans kämpar vi för att återuppbygga samhällen och ge människor en framtid. Du bidrar med så mycket du vill, så länge du vill.

Bli månadsgivare i dag