Translate
Sök
Kvinna på Haiti med bröd i haden
Haiti
09 jan 2015

Haiti- fem år efter jordbävningen

Den 12 januari 2010 slog en jordbävning till mot Haiti som skulle förändra landet för alltid. Över 200 000 personer miste livet och fler än två miljoner människor blev hemlösa. Rödakorsföreningen på Haiti drog omedelbart igång hjälparbetet, och fick snabbt stöd från övriga rödakorsrörelsen i vad som skulle komma att bli en av de största enskilda katastrofinsatserna inom rödakorsrörelsen.

Svenska Röda Korset bidrog totalt med 92 miljoner kronor till hjälpinsatsen, varav 30 miljoner kronor från Sida och sju miljoner kronor från Radiohjälpen.

Idag har det gått fem år sedan det kraftiga skalvet och vardagen är tillbaka, men inget är sig likt. De senaste åren har befolkningen trots den överväldigande förstörelsen och ett enormt lidande, kämpat oupphörligen för att bygga upp sina hem, samhällen och liv samtidigt som de utsatts för orkaner och koleraepidemier. De svåra förhållandena till trots fortsätter människor att hjälpa varandra och göra det bästa av situationen.

Direkt efter jordbävningen arbetade Röda Korset intensivt med att ge befolkningen rent vatten och ordna sanitära anläggningar, exempelvis dusch och toaletter. Under 2011 började Röda Korset föra över ansvaret för detta till de haitiska myndigheterna. Det fortsatta arbetet fokuserade på att stötta de människor som då bodde i tält samtidigt som man bidrog till att bygga och reparera hus så att allt fler fick möjlighet att lämna tältlägren.

Fokus på återuppbyggnad

- Jag älskar mitt jobb! Jag paketerar bröd, jag städar och gör allt möjligt, säger Mitcherline Cadet, 22, som arbetar på La Rosé bageri sedan 2013. Bageriet är en del av ett återuppbyggnadsprogram i staden Croix-des Bouquets.

 Röda Korset har under senare år skapat förutsättningar för människor att försörja sig själva, att få igång företagandet, jordbruket och ge stöd så att de själva kan bygga sina hus. Vi har delat ut starta-eget bidrag till exempelvis återuppbyggnad av kliniker och skolor, till internetcaféer, återvinning av byggnadsmaterial, eller för inköp av getter, höns och utsäde. Kontantstöden som betalats ut till särskilt utsatta har använts till att betala hyra för nya bostäder och till skolavgifter för barnen. En annan mycket viktig del av hjälpinsatsen har varit att sprida hälsoinformation och förebygga sjukdomar som till exempel kolera.

Nu är hjälpinsatsen efter jordbävningen avslutad men Internationella Röda Korset fortsätter sitt arbete med fokus på att sprida hälsoinformation och stärka den nationella rödakorsföreningen på Haiti. Effekterna av dessa insatser kommer att bidra till en positiv samhällsuppbyggnad.

Taggar

Katastrofhjälp
Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. Vi är på plats i 190 länder. Före, under och efter en katastrof. Genom att stödja Katastrofhjälpen hjälper du oss arbeta för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Världens främsta katastroforganisation

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. Vi är på plats i 190 länder. Före, under och efter en katastrof. Genom att stödja Katastrofhjälpen hjälper du oss arbeta för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Stöd Katastrofhjälpen