Translate
Sök
Foto: Niklas Björling/Röda Korset
Stockholm 7 april
28 jun 2017

Vi gav krisstöd och första hjälpen

Röda Korset var snabbt på plats i centrala Stockholm med krisstödjare och första hjälpen-grupper efter attacken den 7 april.

Efter den hemska attacken på Drottninggatan i Stockholm var våra krisstödjare och första hjälpen-grupper på plats redan på fredagen. Vi fanns kvar i området runt Sergels Torg hela veckan för att trösta och erbjuda medmänskligt stöd till människor.

Våra krisstödjare och förstahjälpare träffade bland annat många människor som antingen själva var på plats i området när attacken skedde eller som hade någon anhörig som var där.

– Vi finns till hands och hjälper till. Det lilla man kan göra vill man göra, säger Agneta Axelsson, frivillig förstahjälpare på Röda Korset.

Behov av krisstödjare

I ett tidigt skede under fredagseftermiddagen fick Röda Korset veta från sjukvårdens insatsledare att det behövdes krisstödjare till området. Vi skickade då dit våra utbildade krisstödjare, som sedan fanns på plats för att möta människor som var oroliga och chockade.

Många människor samlades utanför polisens avspärrningar på lördagen. De lämnade blommor, tände ljus och skänkte attackens offer en tanke. Frivilliga krisstödjaren Annika Andersson (till vänster i bilden nedan) slogs av den speciella stämningen.

– När vi kom hit vid 10-tiden var det väldigt, väldigt tyst och lugnt. Det är ingen som rusar utan alla tar in, stannar upp och reflekterar. Det känns bra att kunna förmedla trygghet som vi gör. Folk kommer fram och tackar för att vi finns, säger Annika Andersson.

Även under kärleksmanifestationen på Sergels torg söndagen efter attacken fanns både krisstödjare och första hjälpen-grupper på plats.

– Det är enastående att se hur starka vi står tillsammans. Mitt i allt mörker är en sak säker – medmänsklighet och handlingskraft lever i allra högsta grad i Stockholm och i hela Sverige, säger Ylva Jonsson Strömberg, nationell katastrofchef vid Röda Korset.

Öppnade mötesplatser
Under fredagen öppnade Röda Korset också flera av sina mötesplatser i Stockholm för att kunna ta emot människor som inte kunde ta sig hem eller var oroliga.

– Det är viktigt att vi hjälps åt och tar hand om varandra. I en sådan här situation kan man komma att reagera på ett sätt som man kanske inte trodde, säger Anna Ernestam, tillförordnad generalsekreterare för Röda Korset.

Ta hand om varandra

– Efter en attack som den i centrala Stockholm på fredagseftermiddagen är det extra viktigt att uppmärksamma och ta hand om varandra. De första dagarna efter en svår händelse handlar den psykologiska första hjälpen om att trygga, lugna och dämpa stress, säger Sara Hedrenius, rådgivare inom psykosocialt stöd på Röda Korset.

 • Att vara tillsammans med eller ha kontakt med sin familj och andra som man känner sig trygg med.
 • Att hålla sig till vanliga rutiner signalerar lugn och trygghet till kroppen.
 • Fortsätt att göra saker som du i normala fall tycker om och mår bra av även om det inte känns lika meningsfullt efter det som hänt.
 • Lättare fysisk aktivitet kan hjälpa.
 • Var vaksam på om ditt intag av nyhetsrapportering blir för stort. Om det gör dig orolig kan det vara bra att göra en strategi, bestäm till exempel att uppdatera sig en gång i timmen/om dagen. Du kan även be andra meddela dig om det uppkommer ny eller viktig information. 

 Till dig som har barn i din närhet:

 • Det viktigaste du kan göra just nu är att lugna, trygga och stärka barnets känsla av kontroll. Barn behöver få svar på sina frågor för att få kontroll.
 • Var konkret och ställ frågor som kan hjälpa barnet att berätta hur det tänker.
 • Var ärlig och berätta vad som har hänt och hur det har påverkat dig.
 • Var konkret, men överös inte barnet med vuxendetaljer.
 • Var noga med att ge barnet tid och lyssna på vad hen tänker kring situationen och om det är något särskilt han eller hon behöver veta för att känna sig trygg.
 • Du behöver inte ha svar på allt, vissa frågor tar tid.
 • Bibehåll rutiner och tänk på att ge extra tid och närhet. Små barn behöver oftast fysisk närhet för att bli lugna. Låt barnet sova i din säng eller läs en extra lång godnattsaga.

Vad ska man tänka på?

Holger Leipe är nationell säkerhetsrådgivara på Röda Korset. Här ger han tips på vad som är bra att tänka på.

 • Sätt dig själv i säkerhet.
 • När du är i säkerhet – kontakta dina anhöriga om att du är trygg. Berätta för någon om du ska ge dig ut, och var du ska.
 • Undvik stora knutpunkter som köpcenter, centralen eller torg.
 • Hjälp personer som är skärrade, stressade och rädda. Finns där, prata lugnt. Ta hand om varandra.

Taggar

Första hjälpen