Translate
Sök
Kvinna utför HLR på man
Myter om första hjälpen
16 apr 2019

Hostningar en myt om HLR (hjärt-lungräddning)

Att hostningar kan avhjälpa en hjärtattack är felaktigt.

Med jämna mellanrum sprids en gammal myt, om att hostningar kan avhjälpa en hjärtattack samt att en person på detta sätt kan göra HLR (hjärt-lungräddning) på sig själv – och nu syns den i sociala medier igen.

Myten började spridas runt 2007 (även om den verkar ha funntis redan på 1990-talet). Svenska Röda Korset och Svenska rådet för hjärt-lungräddning har tidigare varnat för myten.

Påståendet är felaktig, helt enkelt därför att en person som är medvetslös inte kan utföra medvetna handlingar. Vid ett plötsligt oväntat hjärtstopp blir den drabbade på några sekunder, utan förvarning, medvetslös. Du kan alltså inte göra hjärt-lungräddning på dig själv eller häva ett hjärtstopp.

Upplever du besvär som svår yrsel, bröstsmärtor eller andnöd ska du omgående larma 112 samt påkalla hjälp om det finns någon annan person i närheten. 

Om ni ser denna myt spridas så hjälp gärna till att informera om att den är felaktig och uppmana den som vill lära sig mer, att se våra filmer och/eller gå en kurs i första hjälpen/hjärt-lungräddning, baserad på gällande vetenskapliga riktlinjer.

Det vi vet som faktiskt räddar liv vid ett plötsligt oväntat hjärtstopp är att: 

  • Snabbt larma 112.
  • Direkt börja göra HLR (växla mellan 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar) utan avbrott.
  • Tidig defibrillering med en hjärtstartare.

Lär dig istället hur du ger korrekt första hjälpen och hjärt-lungräddning. Här finns några korta filmer, från oss på Röda Korset, som visar grunderna i HLR.

Är du nyfiken på själva myten så kan du läsa mer på dessa sidor:  

 

Läs också: Ladda ned vår första hjälpen-app

 

 

Tillbaka till startsidan Tillsammans i kris --->

 

Taggar

Första hjälpen