Translate
Sök
Hemvärnssjukvårdare övar första hjälpen
Räddade kompis
07 sep 2011

Laila räddade livet på en kompis

”Jag har utvecklats som person och fått vänner för livet”. Det säger Laila Backman, gruppsjukvårdschef i Västerbottens hemvärn. Förra året räddade hon livet på en kompis. Bara det en anledning till att bli frivilligsjukvårdare, menar hon.

Det var under en veckoövning som en hemvärnssoldat i kokgruppen föll ihop med hjärtstillestånd. Som tur var satt Laila Backman och hennes kollegor och åt strax intill. Genom hjärt- och lungräddning räddade Laila mannens liv.

- Det är något som jag kommer att bära med mig hela livet, säger Laila Backman.

Laila blev hemvärnsjukvårdare för 13 år sedan, efter att ha gått en Första hjälpen-utbildning hos Röda Korset. Hon tyckte det lät spännande och lockades av utmaningar och nya kunskaper.

- Jag har utvecklats som person och fått nya vänner för livet.

Laila rekommenderar alla att bli frivilligsjukvårdare. Det är inte bara roligt, det är också något man har nytta av i det privata:

- Man blir inte handfallen vid en skadeplats.

Hon tror inte heller att Röda Korsets uppdrag i grunden har förändrats sedan slaget vid Solferino 1859. Då liksom nu handlar det om att rädda liv och hjälpa människor, oavsett ursprung och stridande part i en konflikt.

Taggar

Första hjälpen
Röda Korset månadsgivare

Bli hjälpen som aldrig lämnar

Som månadsgivare i Röda Korset är du en del av världens största mänskliga skyddsnät. Tillsammans kämpar vi för att återuppbygga samhällen och ge människor en framtid. Du bidrar med så mycket du vill, så länge du vill.

Bli månadsgivare i dag