Translate
Sök
Profilbild på man och ambulans
Räddade liv två gånger
10 jun 2018

Anders räddade man som fått hjärtstopp

Ett konstigt ljud på en toalett fick Anders Byström att reagera. När han öppnade dörren fann han en man som var medvetslös. ”Jag visste vad jag behövde göra”, säger Anders.

Varje år drabbas cirka 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp. Hjärt-lungräddning ökar alltid en människas möjlighet att överleva i det läget. Därför är det viktigt att medmänniskor vågar agera.

En som har gjort det två gånger om är Anders Byström från Göteborg.

Första gången var sommaren 2014.

Anders var ute och gick med sina hundar när han plötsligt upptäckte en för honom okänd man som låg helt stilla på marken.

– Jag fick inte liv i honom så jag ringde till 112, säger Anders.

"Var väldigt dramatiskt"
Operatören förstod att det rörde sig om ett hjärtstopp och uppmanade Anders att gör hjärt-lungräddning.

– Jag hade inte gjort det tidigare, men jag fick instruktioner av operatören. Det var väldigt dramatiskt men till slut kom ambulansen.

Efteråt kände Anders att han ville lära sig hjärt-lungräddning ordentligt. Ett halvår senare fick han möjlighet att gå en första hjälpen-kurs hos Röda Korset. Under kursen fick han bland annat lära sig hjärt-lungräddning.

Vad han inte visste då var att han snart skulle behöva använda sina nya kunskaper.

Lärdom från kursen på Röda Korset fick honom att agera
Det var i samband med ett toalettbesök som Anders fick agera livräddare igen. Allt började med att han hörde konstiga andningsljud från en låst dörr. Tack vare vad han lärt sig på kursen så misstänkte han att det kunde vara en person som fått hjärtstopp och andades onormalt.

– Jag knackade på. Men när jag inte fick något svar försökte jag öppna dörren. När jag fick upp dörren så möttes jag av en för mig okänd man som var medvetslös.

Anders bad en annan person att ringa till 112 och började själv utföra hjärt-lungräddning.

 Givetvis var det dramatiskt den här gången också. Det var jobbigt att vänta på ambulansen. Men andra gången, efter att jag gått kursen, så visste jag att om jag bara fortsätter så kommer jag att öka chansen att han överlever. 

Mannen återfick färgen i ansiktet
När mannen kördes i väg till sjukhuset hade hans hjärta börjat slå igen och han hade återfått färgen i ansiktet. Men vad som sedan hände på sjukhuset har Anders inte fått reda på. Samma sak gäller den första mannen han hjälpte.

– I början gick jag omkring och funderade på hur det gick för de här männen. Men nu känner jag att jag kan vila i att jag gjorde allt jag kunde för att de skulle överleva, säger Anders.

Anders betonar att Första hjälpen-kursen gett honom en stor trygghet. Och han konstaterar att det är livsviktig kunskap han har fått.

– Det här är något som alla borde lära sig. Jag är ju bara en vanlig människa och hjärtstopp kan hända vem som helst i din närhet, säger Anders Byström.

Text: Anders Jansson
Foto: Privat

Vill du veta mera?

Ladda ned Röda Korsets första hjälpen-app:
För iphone
För android

Och läs mer om våra första hjälpen-kurser.

Taggar

Första hjälpen
Röda Korset månadsgivare

Bli hjälpen som aldrig lämnar

Som månadsgivare i Röda Korset är du en del av världens största mänskliga skyddsnät. Tillsammans kämpar vi för att återuppbygga samhällen och ge människor en framtid. Du bidrar med så mycket du vill, så länge du vill.

Bli månadsgivare i dag