Translate
Sök
Efterforskning
09 okt 2017

Jelenas pappa är försvunnen

Pappa Vladimir lämnade sin bostad i östra Ukraina - men han kom aldrig hem igen. Nu kämpar dottern Jelena för att få veta vad som hänt.

Runt om i världen finns det hundratusentals familjer som väntar på att få veta vad som hänt anhöriga som försvunnit i samband med krig, väpnade konflikter, naturkatastrofer och migration. 

En som söker efter svar är Jelena. I september 2014 åkte hennes pappa Vladimir Viktorovich Polegenkiy från hemmet i Gorlovka, i Östra Ukraina. Han skulle resa genom konfliktområdet i landet och var tvungen att passera flera vägspärrar. I kön till en av dessa ska fyra män ha kommit fram till hans bil och fört iväg honom och de andra passagerarna.

Ville ha pengar för att frige pappan
Jelena tror att de som gjorde det var samma män som senare ringde till hennes mamma och krävde pengar för att pappan skulle släppas.

- Det var en mardröm. Jag minns hur hjälplös jag kände mig när jag pratade med min mamma på telefon. Jag kunde inte trösta henne alls, säger Jelena, som hade flyttat från Gorlovka i början av konflikten i landet på grund av stadens utsatta läge vid fronten.

Jelenas mamma tog senare emot ytterligare ett samtal. Budskapet som framfördes i luren var att pappan skulle föras till fronten för att strida.

- Det som gjorde mig mest rädd var att min pappa var 51 år och fortfarande kunde användas som soldat, säger Jelena.

Bluffmakare hörde av sig
I oktober 2015 bestämde sig Jelena, som själv är förälder till en liten pojke, för att återvända till Gorlovka och fortsätta att söka. Hon har publicerat pappans foto på nätet i hopp om att någon ska ha information om honom. Men ett av de svar hon fått var allt annat än välvilligt.

Någon ringde och vill ha 3000 dollar för att se till att pappan skulle komma tillbaka.

- Det var såklart en bluff. Jag hade redan hört historier om människor som lurats på det sättet. Det är förnedrande att behöva utstå sådana saker när du är i sorg, säger hon.

Vände sig till Röda Korset
Röda Korset arbetar på flera olika sätt med problemet med försvunna personer. Vi försöker se till att människor inte försvinner från första början. Bland annat påpekar vi för regeringar att de har en skyldighet att klargöra vad som har hänt människor.

När en person väl har försvunnit kan vi hjälpa till att leta och återförena människor. Dessutom stöttar vi på olika sätt anhöriga till försvunna personer.

Jelena har under sitt sökande fått reda på att Röda Korset kan hjälpa till med att försöka hitta hennes far. Hon har därför delat med sig av all information om honom som kan var relevant. 

Genom att pappans historia uppmärksammas hoppas Jelena äntligen få reda på sanningen om vad som hänt.

Text: Anders Jansson
Foto: Pieter-Jan De Pue/ICRC

Läs mer:
Efterforskning och rödakorsmeddelanden

ICRC: Missing persons

Röda Korset - Familjeåterförenare

Familjeåterförenare, 150 kr per halvtimme

Röda Korsets familjeåterförenare letar efter saknade anhöriga som kommit ifrån varandra i krig och konflikt. Varje dag över hela världen jobbar vårt globala nätverk med att sammanföra familjer som slitits isär, och återförenar tusentals familjer varje år.

Stöd familjeåterförening