Translate
Sök
Man i Etiopien Yonas Bades by var i desperat behov av vatten. För att försäkra sig om att invånarna verkligen skulle få vattenleveranser byggde han en väg så att lastbilen skulle kunna komma fram.
Etiopien
05 maj 2017

Yonas byggde en väg för att få vatten till byn

Extrem torka råder i delar av Etiopien. När Röda Korset skulle distribuera vatten till de mest utsatta områden var den en stor utmaning.

När Etiopiska Röda Korset skulle distribuera vatten till de mest utsatta familjerna i dessa svårtillgängliga områden var den en stor utmaning. Men Yonas Bade var snabb att anta den. Liksom andra familjer i byn Sorto har Yonas, hans fru och tio barn fått känna på effekterna av torkan.

– Tidigare kunde vi äta tre mål mat om dagen, vi åt det jag odlade, säger Yonas Bade.

– Nu har vi bara mat att äta en gång om dagen. Det är mycket svårt. Om det fortsätter så här är min familjs och mina djurs liv i fara.

Sämre skördar

Yonas odlar majs, teff och sötpotatis. Förra året gick det bra att så , men han säger som så många andra bönder att skördarna har blivit minder år för år.

När Yonas Bade hörde om Röda Korsets planer på att distribuera vatten ville han försäkra sig om att lastbilen med vatten skulle kunna komma fram till hans by.

Tack vare att byborna byggde en väg kan Röda Korsets tankbil med vatten komma fram till Sorto.

– Men det fanns ingen väg att köra på. Jag använde min åsna och min vagn för att flytta stenar och bygga en smal väg och jag fick andra att hjälpa till.

Nu kommer lastbilen var fjärde dag med vatten. Eftersom Yonas familj är så stor så får de 60 liter.

– En familj kan lätt göra av med 20 liter vatten om dagen. Nu måste 20 liter räcka i flera dagar. Det är väldigt pressande.

Jobbar som volontär

Trots att han drabbats hårt av torkan jobbar Yonas Bade som volontär för Röda Korset. Han organiserar bybor för att säkra vattendistributionen. Han hittar sin motivation i sin tro.

– Det är min uppgift att hjälpa andra.

Sedan 2015 har uteblivna regn i kombination med El Nino lämnat miljontals människor i Etiopien i desperat behov av mat och vatten. Torkan sprider sig nu åt söder och sydost. När det inte går att odla kommer uppskattningsvis 5,6 miljoner människor att behöva akut hjälp med mat de närmaste månaderna.

Stoppa hungern! Ge en gåva nu.

Text och foto: Kathy Mueller, Kanadensiska Röda Korset
Översättning och bearbetning: Isabel Hygstedt

Taggar

Etiopien Hälsa