Translate
Sök
Andnesh är 13 år. Varje morgon tvingas hon gå två timmar för att plocka gräs att mata djuren med. På eftermiddagen går hon i skolan och får då dagens enda mål mat. Andnesh är 13 år. Varje morgon tvingas hon gå två timmar för att plocka gräs att mata djuren med. På eftermiddagen går hon i skolan och får då dagens enda mål mat.
Etiopien
04 maj 2017

"Jag är väldigt hungrig"

Förlorade skördar, tömda matlager och extrem brist på vatten. Två år med uteblivna regn slår hårt mot människor i södra Etiopien.

Stoppa hungern! Ge en gåva nu

I vanliga fall är det här en livlig stad. Staket och halmtak som behöver repareras, grödor som ska skördas, vatten som ska samlas upp och boskap som ska ut på fälten och jobba.

Men i distriktet Kindo Koysha i södra Etiopien är det inte som vanligt. Uteblivet regn i två år har resulterat i misslyckade odlingssäsonger, tömda matlager och en extrem brist på vatten.

Adumasu Lulalu, som alltid bär en blå hatt för att skydda sitt huvud mot solen, bekymrar sig för familjens framtid när han undersöker sin torra betesmark. Fem av hans djur har dött av torkan. Två av dem ligger som skelett i närheten.

– Allt har förändrats, säger han.

– Mina djur har dött. Jag kan inte odla något. Vi kan inte byta kläder, se hur trasiga de är. Tidigare hade vi bra skor, nu har vi inga. Detta är vår verklighet.

Sju uttorkade floder

Minst sju floder i området har torrlagts. Torkan som brukade komma var tionde år drabbar dem nu varje år.

– Det är fyra år sedan mina odlingar gav bra skörd, sedan dess har det nästan inte blivit någonting.

Den gänglige bonden står vid staketet och tittar på sina två döttrar som har gått för att samla gräs. Det är något de gjort så länge de kan minnas, även före torkan.

– Men nu måste vi gå längre, det finns inget gräs i närheten, säger Andnesh, en av systrarna.

En del av gräset får boskapen, en del säljs för att kunna betala de ständigt stigande matpriserna.

De två systrarna går i skolan på eftermiddagarna. Där får de via statligt stöd en måltid bestående av majs, bönor eller korn.

– Förra året slutade 60 procent av eleverna på skolan, säger Meriken Manuka Madebo, rektor på Dede Kare Elemantary School.

Ett mål mat om dagen

Sedan det statliga matstödet infördes har antalet som slutar skolan minskat dramatiskt. Ibland är maten i skolan den enda mat Andnesh och hennes syster får.

– Jag är väldigt hungrig, säger hon tyst.

– Vi brukade äta tre gånger om dagen, vi väntar på att gud ska ge oss ett mirakel, säger Adumasu.

Men även om regnet kommer är det för sent.

– Jag har inte kunna så på grund av torkan. Om det kommer regn skulle jag kunna använda vattnet till mina djur och min familj, med odlingen är redan förstörd.

Fakta: Så hjälper Röda Korset

  • Etiopien har drabbats av den värsta torkan på 50 år, till följd av väderfenomenet El Nino.
  • Just nu är 5,6 miljoner människor i behov av hjälp i form av mat. 9,2 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten. 2016 förstördes 75 procent av odlingarna i de värst drabbade områdena och 1 miljon boskap dog.
  • Röda Korset är på plats i Etiopien för att hjälpa. Svenska Röda Korset, har arbetat med Etiopiens Röda Kors sedan 1930. Vi har bland annat jobbat med hälsa, vatten och sanitet, familjeåterförening, samt med kapacitetsbyggnad av Etiopiska Röda Korset och med att stärka samhällens motståndskraft mot effekterna av olika katastrofer.

Text och foto: Kathy Mueller, Kanadensiska Röda Korset

Översättning och bearbetning: Isabel Hygstedt

Taggar

Etiopien Hälsa Kris

Stoppa hungern!

Hungern slår just nu hårt mot flera länder som Kenya, Somalia, Sydsudan och Etiopien. Problemet är orsakat av torka, konflikt eller katastrof. Situationen gör att skördar slår fel, att boskap dör, att jobben blir färre och att människor inte får tillräckligt med mat och vatten.

Ge ditt stöd nu