Translate
Sök
4 människor dog när ebola bröt ut i Kongo. (Foto: IFRC)
Ebola
07 jul 2017

Ebolautbrottet i Kongo är över

Röda Korset har varit på plats för att hjälpa till sedan sjukdomsutbrottet upptäcktes.

I början av maj i år konstaterades ett ebolautbrott i Demokratiska Republiken Kongo. Det var det första ebolautbrottet sedan slutet på det allvarliga utbrottet i Västafrika 2016, och det första i Kongo sedan november 2014. 

Fyra personer dog och åtta smittades av sjukdomen. Den 1 juli meddelade den lokala regeringen och Världshälsoorganisation (WHO) att utbrottet var över. Det hade då gått 42 dagar utan att något nytt sjukdomsfall upptäckts.

Röda Korset i Kongo har lång erfarenhet av att svara upp mot ebolautbrott. Även den här gången hjälpte Röda Korset till. Våra erfarna experter och volontärer nådde ut till människor i riskzonen samt gav till exempel psykosocialt stöd.

Dr. Fatoumata Nafo-Traoré, regional chef på Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC), påpekar att det gäller att ha beredskap för framtiden.

– Medan vi firar, måste vi också förutse nästa ebolautbrott eller hälsorisk. Vi uppmanar våra partners att öka sina investeringar i samhällsbaserad övervakning och respons, säger Dr Nafo-Traoré. 

Taggar

Ebola