Translate
Sök
I Kongo har Röda Korset mobiliserat för att försöka stoppa utbrottet av ebola. I Kongo har Röda Korset mobiliserat för att försöka stoppa ebolautbrottet.
Ebola
05 jun 2018

Ebolautbrott i Kongo – så hjälper Röda Korset

Röda Korset finns på plats i Kongo för att hjälpa till med bekämpningen av det pågående utbrottet av Ebola som hittills misstänks ha dödat minst 81 människor. Hjälparbetet försvåras av många konflikthärdar och att kunskapen om sjukdomen är liten i området.

Det senaste utbrottet är det tionde i landet sedan 1976 och drabbade provinserna Nord-Kivu och Ituri bara en vecka efter att det nionde utbrottet i Équateur tagit slut.

Smittan sprids nu i ett område där kunskapen om Ebola är liten bland invånare och lokal vårdpersonal. Arbetet som Röda Korsets volontärer gör kring mobilisering av lokalsamhället samt att sprida information om Ebola och nå fram till de som smittats eller dödats är därför extra viktigt. Volontärer från Röda Korset i Kongo förhindrar också smittspridningen genom att utföra säkra begravningar.

– Efter utbrottet i Västafrika (2014) lärde vi oss att cirka 20 procent av spridningen kom från osäkra begravningar. Vid dödsögonblicket är smittan oerhört aggressiv. Volontärer från Röda Korset kan säkerställa att begravningarna genomförs på ett sätt som skyddar närstående från smittan, säger Florent Del Pinto, huvudansvarig för internationella rödakors- och rödahalvmånefederationens akutinsats.

Hög dödlighet bland ebolasmittade

Ebola är ett mycket farligt virus. Dödligheten är hög, i snitt avlider varannan person som smittats. Det överförs till människor från vilda djur och smittar från människa till människa via kroppsvätskor och blod. Många smittas när de tar hand om personer som har insjuknat eller avlidit i ebola.

Om vård ges i ett tidigt skede förbättrar det chansen för att överleva. Det är absolut nödvändigt att få stopp på smittspridning genom att göra insatser som att övervaka, försöka upptäcka fler fall, informera om ebola samt mobilisera människor i lokalsamhället.

Ebola i stadsmiljö

Det förra utbrottet skedde i provinsen Équateur i nordvästra Kongo. På många platser i området hade vårdinrättningarna dåligt med resurser och var beroende av stöd från hjälporganisationer.

– Läget är väldigt allvarligt. 4 fall av ebola har bekräftats i staden Mbandaka, en livlig hamnstad vid Kongofloden som är hem för mer än en miljon människor. Det innebär att det är första gången som vi har ett ebolautbrott i stadsmiljö i Kongo. När viruset finns i tätbebyggda områden ökar risken för fortsatt spridning, sa Anna Soscia-Nilsson, på Röda Korset då.

Röda Korset hjälper på plats

Det är viktigt att hjälpen når fram så att spridningen av ebolaviruset kan stoppas så fort som möjligt. Röda Korset är på plats och jobbar för fullt. Lokala volontärer har mobiliserats och vi har även skickat ut erfarna experter. Vi arbetar bland annat med att sprida information om hur man kan skydda sig mot ebola, ger psykosocialt stöd, desinfekterar hem och försöker att upptäcka nya sjukdomsfall i ett tidigt skede.

Hjälpinsatser gör skillnad

Även om läget är mycket oroväckande så finns det hopp. De åtgärder som görs kan förhoppningsvis stoppa ebolan. För ett år sedan skedde ett annat ebolautbrott i Kongo (i Bas-Ueleprovinsen, närmare bestämt i Likatiområdet) och insatser för att stoppa spridningen sattes in. Röda Korset deltog i arbetet. Efter ungefär två månader kunde den lokala regeringen och Världshälsoorganisation (WHO) meddela att utbrottet var över.

Ebolautbrottet i Västafrika – det värsta någonsin

  • 2014 drabbades Västafrika av det värsta utbrottet genom tiderna. Guinea, Liberia och Sierra Leone var de länder som drabbades mest.
  • Över 11 300 personer dog. 4 000 av dem var från Sierra Leone.
  • Svenska Röda Korset stöttade med både delegater och finansiering till ebolainsatserna i Liberia, Guinea och Sierra Leone.

Taggar

Ebola