Translate
Sök
I Kongo har Röda Korset mobiliserat för att försöka stoppa utbrottet av ebola. I Kongo har Röda Korset mobiliserat för att försöka stoppa ebolautbrottet.
Ebola
14 jun 2019

Ebola i Kongo och Uganda – så hjälper Röda Korset

Vi finns på plats för att hjälpa till med bekämpningen av det pågående utbrottet av ebola som hittills har krävt över 1300 personers liv.

Rädda liv i katastrofer – swisha till 900 80 04 >

Ebolautbrottet startade förra sommaren i Demokratiska Republiken Kongo (även kallat Kongo-Kinshasa). Det var i provinsen Nord-Kivu som smittan upptäcktes och senare har även Ituri drabbats. Fall av ebola har nu också bekräftats i grannlandet Uganda.

Det pågående ebolautbrottet räknas som det näst dödligaste i historien och det är det värsta någonsin i Kongo. Detta sker samtidigt som Équateurprovinsen, i västra Kongo, fortfarande återhämtar sig från ett annat utbrott av ebola.

Konflikt försvårar läget

Smittan sprids nu i ett område i Kongo där kunskapen om ebola är liten bland både invånare och lokal vårdpersonal. I det område där smittan upptäckts pågår även en konflikt som försvårar hjälparbetet. Konflikten hindrar volontärer att nå fram till befolkningen och även när de når fram så har den långdragna striden skapat en rädsla för och misstänksamhet mot den hjälp som erbjuds.

Hög dödlighet bland ebolasmittade

Ebola är ett mycket farligt virus. Dödligheten är hög, i snitt avlider varannan person som smittats. Det överförs till människor från vilda djur och smittar från människa till människa via kroppsvätskor och blod. Många smittas när de tar hand om personer som har insjuknat eller avlidit i ebola.

Om vård ges i ett tidigt skede förbättrar det chansen för att överleva. Det är absolut nödvändigt att få stopp på smittspridning genom insatser som att övervaka, försöka upptäcka fler fall, informera om ebola samt mobilisera människor i lokalsamhället.

Vi hjälper på plats

Röda Korset är på plats och jobbar för fullt med att stoppa smittan. Lokala volontärer i Kongo har utbildats och mobiliserats och vi har även skickat ut erfarna experter. Vi arbetar bland annat med att:

  • Sprida information om hur man kan skydda sig mot ebola.
  • Ge psykosocialt stöd.
  • Desinfektera hem och vårdkliniker.
  • Försöka att upptäcka nya sjukdomsfall i ett tidigt skede.

Ebola har nu också blivit bekräftat i Uganda. Vår personal och våra volontärer på plats har förberett sig inför att det kunde hända, och vi ökar nu våra insatser för att hindra smittan från att spridas ytterligare.

I närliggande länderna Burundi, Rwanda och Sydsudan jobbar de nationella rödakorsföreningarna också hårt för att förebygga att ebola sprids vidare över gränserna.

Säkra begravningar räddar liv

Uppskattningsvis har över 700 000 personer i provinserna Nord-Kivu och Ituri fått information från våra volontärer om hur man kan skydda sig från att bli smittad, hur man känner igen sjukdomen och vad man kan göra när man har ebolaliknande symptom. De förhindrar också smittspridningen genom att utföra säkra begravningar.

– Efter utbrottet i Västafrika 2014 lärde vi oss att cirka 20 procent av spridningen kom från osäkra begravningar. Vid dödsögonblicket är smittan oerhört aggressiv. Volontärer från Röda Korset säkerhetsställer att döda kroppar hanteras på ett säkert sätt och att begravningarna genomförs på ett sätt som skyddar närstående från smittan, säger Anna Soscia-Nilsson, på Röda Korset.

Under tiden som utbrottet pågår utför Röda Korset säkra och värdiga begravningar i området.

Hjälpinsatser gör skillnad

Även om läget är mycket oroväckande så finns det hopp. De åtgärder som görs kan förhoppningsvis stoppa ebolan. Vid det ebolautbrottet i Equateurprovinsen i västra Kongo sattes insatser in i ett tidigt skede för att stoppa spridningen. Vi deltog i arbetet och utbrottet förklarades vara över efter ett par månader.

Ebolautbrottet i Västafrika – det värsta någonsin

  • 2014 drabbades Västafrika av det värsta utbrottet genom tiderna. Guinea, Liberia och Sierra Leone var de länder som drabbades mest.
  • Över 11 300 personer dog. 4 000 av dem var från Sierra Leone.
  • Svenska Röda Korset stöttade med både delegater och finansiering till ebolainsatserna i Liberia, Guinea och Sierra Leone.

Taggar

Ebola