Translate
Sök
I Kongo har Röda Korset mobiliserat för att försöka stoppa ebolautbrottet. I Kongo har Röda Korset mobiliserat för att försöka stoppa ebolautbrottet.
Ebola
05 jun 2018

Ebolautbrott i Kongo – så hjälper Röda Korset

Över 11 000 människor dog när ebolaviruset spred sig i Västafrika för några år sedan. Nu har ett nytt utbrott av sjukdomen upptäckts i Kongo. Smittspridningen måste stoppas snabbt - Röda Korset är på plats för att hjälpa.

I början av maj i år konstaterade myndigheterna i Demokratiska Republiken Kongo (även kallat Kongo-Kinshasa) att ett ebolautbrott skett. En månad senare har 53 fall upptäckts, varav 37 är bekräftade. 25 personer har dött. Spridningen riskerar att vara större än vad vi vet i nuläget.

Hög dödlighet bland ebolasmittade

Ebola är ett mycket farligt virus. Dödligheten är hög, i snitt avlider varannan person som smittats. Det överförs till människor från vilda djur och smittar från människa till människa via kroppsvätskor och blod. Många smittas när de tar hand om personer som har insjuknat eller avlidit i ebola.

Om vård ges i ett tidigt skede förbättrar det chansen för att överleva. Det är absolut nödvändigt att få stopp på smittspridning genom att göra insatser som att övervaka, försöka upptäcka fler fall, informera om ebola samt mobilisera människor i lokalsamhället.

Ebola i stadsmiljö

Utbrottet sker i provinsen Équateur i nordvästra Kongo. På många platser i området har vårdinrättningarna dåligt med resurser och är beroende av stöd från hjälporganisationer.

– Läget är väldigt allvarligt. 4 fall av ebola har bekräftats i staden Mbandaka, en livlig hamnstad vid Kongofloden som är hem för mer än en miljon människor. Det innebär att det är första gången som vi har ett ebolautbrott i stadsmiljö i Kongo. När viruset finns i tätbebyggda områden ökar risken för fortsatt spridning, säger Anna Soscia-Nilsson, på Röda Korset.

Röda Korset hjälper på plats

Det är nu viktigt att hjälpen når fram så att spridningen av ebolaviruset kan stoppas så fort som möjligt. Röda Korset är på plats och jobbar för fullt. Över 100 lokala volontärer har mobiliserats och vi har även skickat ut erfarna experter. Vi arbetar bland annat med att sprida information om hur man kan skydda sig mot ebola, ger psykosocialt stöd, desinfekterar hem och försöker att upptäcka nya sjukdomsfall i ett tidigt skede.

Hjälpinsatser gör skillnad

Även om läget är mycket oroväckande så finns det hopp. De åtgärder som görs kan förhoppningsvis stoppa ebolan. För ett år sedan skedde ett annat ebolautbrott i Kongo (i Bas-Ueleprovinsen, närmare bestämt i Likatiområdet) och insatser för att stoppa spridningen sattes in. Röda Korset deltog i arbetet. Efter ungefär två månader kunde den lokala regeringen och Världshälsoorganisation (WHO) meddela att utbrottet var över.

Ebolautbrottet i Västafrika – det värsta någonsin

  • 2014 drabbades Västafrika av det värsta utbrottet genom tiderna. Guinea, Liberia och Sierra Leone var de länder som drabbades mest.
  • Över 11 300 personer dog. 4 000 av dem var från Sierra Leone.
  • Svenska Röda Korset stöttade med både delegater och finansiering till ebolainsatserna i Liberia, Guinea och Sierra Leone.

Taggar

Ebola