Translate
Sök
2014 bröt Ebola ut i Västafrika och 4 000 personer miste livet i Sierra Leone. Nu har sjukdomen brutit ut i Kongo. 2014 bröt Ebola ut i Västafrika och över10 000 personer miste livet. Nu har sjukdomen brutit ut i Kongo. (Foto: Katherine Mueller/IFRC)
Ebola
17 maj 2017

4 saker du behöver veta om Ebolautbrottet

I ett mycket avlägset område i norra Kongo har människor insjuknat i Ebola.

Det var i början av maj som ett Ebolautbrott konstaterades i Demokratiska Republiken Kongo. Människor har blivit sjuka i en svårtillgänglig del av Bas-Ueleprovinsen, närmare bestämt i Likatiområdet. I nuläget finns det 21 konfirmerade fall, tre dödsfall har registrerats.

Det här behöver du veta nu:

1: Ett nytt utbrott
Detta är det första Ebolautbrottet sedan slutet på utbrottet i Västafrika 2016, och det första i Kongo sedan november 2014. Det senaste utbrottet inträffade i Equateurprovinsen mellan augusti och november 2014, där det fanns 38 bekräftade fall och 49 dödsfall. Ebola upptäcktes först i Kongo 1976. Sedan upptäckten har landet tagit hand om åtta utbrott.

2: Experter har skickats ut
Det är viktigt att nå fram med hjälp till drabbade så fort som möjligt. Likatiområdet ligger avlägset och svårtillgängligt i norra delen av Kongo. Isoleringen, låg befolkningstäthet, tidig upptäckt och tillgången till erfaren hjälp, inklusive Röda Korset, gör att det finns anledning att hoppas på att utbrottet kommer att stoppas. Landets hälsovårdsministerium, som stöds av internationella partners, har skickat ett team av experter till det drabbade området för att genomföra en fördjupad fältundersökning.

3: Volontärer spelar avgörande roll
Lokalsamhällen och lokala volontärer är viktiga för att stoppa utbrottet. Tidigare Ebolautbrott har visat på vikten av lokala åtgärder där hjälp ges på lokala språk, hänsyn tas till lokala seder och övertygelser för att hjälpa människor att förstå det nuvarande läget så att de kan skydda sig och stödja insatsen mot sjukdomen.

4: Röda Korset har hjälpt förut
Röda Korset i Kongo har erfarenhet att svara upp mot Ebolautbrott. Internationella Rödakors- och rödahalvmånefederationen tillhandahåller resurser och expertis som behövs för att volontärer och personal ska kunna hjälpa i de drabbade samhällena. Fyrtiofem av våra frivilliga i Likati har redan mobiliserats och ytterligare andra i närliggande områden är redo. Svenska Röda Korset följer utvecklingen noggrant och har en representant på plats i landet.

Fakta: Värsta Ebolautbrottet någonsin

  • Ebola är ett mycket smittsamt virus där 25-90 procent av offren dör, beroende på vilken form av viruset man fått. 
  • I början av 2014 drabbades Västafrika av det värsta ebolautbrottet någonsin. De tre hårdast drabbade länderna var Guinea, Sierra Leone och Liberia.
  • Över 11 300 personer miste livet, varav 4 000 personer i Sierra Leone. 
  • Svenska Röda Korset samarbetade med Sierra Leones Röda Kors både under och efter ebolaepidemin.

Taggar

Ebola

Stoppa hungern!

Hungern slår just nu hårt mot flera länder som Kenya, Somalia, Sydsudan och Etiopien. Problemet är orsakat av torka, konflikt eller katastrof. Situationen gör att skördar slår fel, att boskap dör, att jobben blir färre och att människor inte får tillräckligt med mat och vatten.

Ge ditt stöd nu