Translate
Sök
Cyklonen Kenneth svepte in över norra Moçambique En andra cyklon, denna gång på vindar uppåt 231 km/h, drog in över Moçambique den 25 april.
Moçambique
29 apr 2019

Cyklonerna Kenneth och Idai – så hjälper Röda Korset

Ytterligare en cyklon drog in över Moçambique den 25 april, lite över en månad efter att cyklonen Idai slagit stora delar av kusten i spillror. Röda Korset finns på plats för att hjälpa till med mat, tak över huvudet, rent vatten, toaletter och sjukvård.

Rädda liv i katastrofer – swisha till 900 80 04 >

Den 27 april svepte cyklonen Kenneth in över norra Moçambique med vindar på uppåt 231 kilometer i timmen. Hem, skolor och infrastruktur skadades allvarligt av de kraftiga vindarna och det är mycket svårt att ta sig fram på grund av omkullfallna träd och annan bråte.

I provinsen Cabo Delgado kommer rapporter om att hela öar har förstörts. 163.000 människor har påverkats av stormen och 24.000 står utan hem.

I andra områden pågår översvämningar efter kraftiga regn, regn som kommer att fortsätta flera dagar, och stora delar av skördarna i dessa områden är förstörda. Risken är att katastrofen kommer att förvärras om vattennivårerna fortsätter att stiga.

Många har tagit sig till Röda Korsets läger för skydd.

Röda Korset bistår just nu med första hjälpen och sök- och räddningsuppdrag, och kommer framöver att finns på plats med skydd, vatten och rena toaletter samt psykosocialt stöd, och mat och hushålls-kit.

Röda Korset var bland de första som kunde ta sig fram till Beira, Moçambiques fjärde största stad, där cyklonen Idai slog till som hårdast i mitten på mars. 90 procent av Beira uppskattades vara förstört. Hittills har 602 dödsfall har bekräftats. Lokala myndigheter uppskattar att 1.600 personer skadades och 140.000 personer förlorade sina hem. Enligt FN har över 1,5 miljoner människor drabbats av cyklonens effekter i Moçambique. Utöver det ödelades en 750.000 hektar åkermark av cyklonen.

Det eskalerande kolerautbrottet i Beira utgjorde innan cyklonen Kenneth ett dödligt hot mot tiotusentals människor. Över 5.000 fall av kolera har bekräftats, och myndigheter och frivilligorganisationer arbetade dygnet runt för rent vatten, hygien och sanitet. Kolera är otroligt smittsamt och dödligheten är hög. Säkra toaletter och god hygien är avgörande för att bromsa spridningen av kolera och andra vattenburna sjukdomar, men med rätt insatser och tillräcklig kunskap går det att stoppa och förebygga. Läs mer om kolera här.

– Utbrottet riskerar tiotusentals människoliv. Säkra toaletter och god hygien är avgörande för att bromsa spridningen av kolera och andra vattenburna sjukdomar. Därför skickar vi nu ner ett nytt team till Moçambique, sade svenska Röda Korsets internationella chef Melker Måbeck då. 

Svenska Röda Korset som funnits på plats sedan slutet av mars skickade i april ett nytt team på fem personer med mål att minska risken för vattenburna sjukdomar genom att bygga säkra toaletter och främja god hygien. Teamet består av fem experter och kommer att vara på plats i fyra månader. Målsättningen är att insatsen ska nå 20.000 människor i det cyklondrabbade området. 

– Krisen är långt ifrån över. Just nu jobbar vi intensivt för att minska smittspridning av vattenburna sjukdomar. I snitt rapporteras 300 nya fall varje dag. Svenska Röda Korsets insatser för rent vatten, hygien och sanitet är därför oerhört viktiga, säger Ulla-Greta Pettersson, Svenska Röda Korsets delegat på plats i Beira, i Moçambique.

Röda Korset har även ett fältsjukhus som kan behandla människor med bland annat kolera.

– Utbrott av vattenburna sjukdomar är något som vi har räknat med i spåren av denna kris, och vi är väl förberedda för dem, säger Jamie LeSueur, som leder Röda Korsets arbete på plats.

Röda Korsets katastrofhantering bygger på den lokala närvaron och beredskapen. Redan flera dagar innan cyklonen drog in över Beira hjälpte volontärer till med att evakuera människor, och sprida information om att ett oväder var på väg in samt förbereda mat samt presenningar och filtar. Hittills har över 40 experter skickats ut. 

 

Röda Korset var en av de första organisationerna att ta sig till det drabbade området i Moçambique.

Behoven är fortsatt enorma

– Vårt hus finns inte längre, berättar Amelia Jose Alberto från en kåkstad utanför Beira. När det började regna och blåsa trodde jag att det var ett vanligt oväder. Men det blev snabbt värre. Jag var väldigt rädd, men vi lever i alla fall. Alla har inte haft samma tur. 

Runt om i området finns 37 evakueringscenter där våra volontärer ser till att människor får hjälp med mat, vatten, tak över huvudet och vård. Vi hjälper också människor som kommit ifrån sina anhöriga att få kontakt igen.

– Det är den värsta humanitära krisen i Moçambiques nutida historia. Många, många familjer har förlorat allt, säger Jamie LeSueur.

Efter att ha dragit fram genom Moçambique fortsatte cyklonen, då som en tropisk storm, in i östra delarna av grannlandet Zimbabwe. Även här är skadorna omfattande och många människor har omkommit.