Translate
Sök
Cyklonen Idai har förstört hamnstaden Beira i Moçambique Röda Korset finns på plats i Moçambique.
Moçambique
17 apr 2019

Cyklonen Idai i Moçambique – så hjälper Röda Korset

Skadorna är enorma i Moçambique efter cyklonen Idais framfart och tusentals fall av kolera konstaterats. Vi finns på plats för att hjälpa till med mat, tak över huvudet, rent vatten, toaletter och sjukvård. Svenska Röda Korset finns på plats med bland annat ett team av sanitetsexperter.

Rädda liv i katastrofer – swisha till 900 80 04 >

Röda Korset var bland de första som kunde ta sig fram till Beira, Moçambiques fjärde största stad, där cyklonen slog till som hårdast. 90 procent av Beira uppskattas vara förstört. Hittills har 602 dödsfall har bekräftats och den siffran förväntas stiga. Lokala myndigheter uppskattar att 1.600 personer är skadade och 111.000 personer har förlorat sina hem. Enligt FN har över 1,85 miljoner människor drabbats av cyklonens effekter. Utöver det ödelades en halv miljon hektar åkermark av cyklonen.

Det eskalerande kolerautbrottet i Beira utgör ett dödligt hot mot tiotusentals människor. Över 5.000 fall av kolera har nu bekräftats, och myndigheter och frivilligorganisationer arbetar just nu dygnet runt för med rent vatten, hygien och sanitet. Det är en tävling mot tiden, eftersom kolera är otroligt smittsamt och dödligheten är hög. Säkra toaletter och god hygien är avgörande för att bromsa spridningen av kolera och andra vattenburna sjukdomar, men med rätt insatser och tillräcklig kunskap går det att stoppa och förebygga. Läs mer om kolera här.

– Utbrottet riskerar tiotusentals människoliv. Säkra toaletter och god hygien är avgörande för att bromsa spridningen av kolera och andra vattenburna sjukdomar. Därför skickar vi nu ner ett nytt team till Moçambique, säger svenska Röda Korsets internationella chef Melker Måbeck. 

Svenska Röda Korset som funnits på plats sedan slutet av mars skickar nu ett nytt team på fem personer med mål att minska risken för vattenburna sjukdomar genom att bygga säkra toaletter och främja god hygien. Teamet kommer att bestå av fem experter och kommer att vara på plats i fyra månader. Målsättningen är att insatsen ska nå 20.000 människor i det cyklondrabbade Moçambique. 

– Krisen är långt ifrån över. Just nu jobbar vi intensivt för att minska smittspridning av vattenburna sjukdomar. I snitt rapporteras 300 nya fall varje dag. Svenska Röda Korsets insatser för rent vatten, hygien och sanitet är därför oerhört viktiga, säger Ulla-Greta Pettersson, Svenska Röda Korsets delegat på plats i Beira, i Moçambique.

Röda Korset har även ett fältsjukhus som kan behandla människor med bland annat kolera.

– Utbrott av vattenburna sjukdomar är något som vi har räknat med i spåren av denna kris, och vi är väl förberedda för dem, säger Jamie LeSueur, som leder Röda Korsets arbete på plats.

Röda Korsets katastrofhantering bygger på den lokala närvaron och beredskapen. Redan flera dagar innan cyklonen drog in över Beira hjälpte volontärer till med att evakuera människor, och sprida information om att ett oväder var på väg in samt förbereda mat samt presenningar och filtar. Hittills har över 40 experter skickats ut. 

 

Röda Korset var en av de första organisationerna att ta sig till det drabbade området i Moçambique.

Behoven är fortsatt enorma

– Vårt hus finns inte längre, berättar Amelia Jose Alberto från en kåkstad utanför Beira. När det började regna och blåsa trodde jag att det var ett vanligt oväder. Men det blev snabbt värre. Jag var väldigt rädd, men vi lever i alla fall. Alla har inte haft samma tur. 

Runt om i området finns 37 evakueringscenter där våra volontärer ser till att människor får hjälp med mat, vatten, tak över huvudet och vård. Vi hjälper också människor som kommit ifrån sina anhöriga att få kontakt igen.

– Det är den värsta humanitära krisen i Moçambiques nutida historia. Många, många familjer har förlorat allt, säger Jamie LeSueur.

Efter att ha dragit fram genom Moçambique fortsatte cyklonen, då som en tropisk storm, in i östra delarna av grannlandet Zimbabwe. Även här är skadorna omfattande och många människor har omkommit.