Translate
Sök
Röda Korsets förstahjälpare vid skogsbränderna. Röda Korsets förstahjälpare vid skogsbränderna. (Foto: Gustaf Lundberg )
Krisberedskap

Så stöttade Röda Korset vid skogsbränderna

Insatsen för att stoppa bränderna pågick länge och engagemanget för att hjälpa till var enormt. Röda Korset har varit på plats och hjälpt till.

Stöd vårt arbete i katastrofer i Sverige och världen – swisha valfritt belopp till 123 000 4663 eller ge en gåva genom att klicka här.

– Äntligen, sa de när vi kom. Det känns skönt att kunna stötta på plats nu när det är en kris i Sverige, säger Johanna Bernet Wahlnäs, förstahjälpare från Röda Korset, som varit på plats i Fågelsjö utanför Sveg.

Hon är en av många frivilliga som hjälpt till i det svåra läget. Redan när bränderna startade var våra lokala föreningar redo att agera.

Röda Korsets frivilliga har den senaste tiden jobbat hårt i bland annat Ljusdal, Härjedalen och Dalarna. Vi har delat ut mat, vatten och annat till de som arbetar med att släcka bränderna, köra transporter och många andra uppgifter som behövs. 

Sammanlagt har fler än hundra personer fått hjälp av våra förstahjälpare för lättare skador som skavsår, ytliga sår, brännskador och utmattning. Vår krisstödjare har också varit på plats och gjort ett viktigt arbete.

– Det finns verkligen behov av krisstöd. Bränderna har pågått länge. Människor har tvingats lämna sina hem och räddningsarbetare och frivilliga har jobbat hårt, säger Inger Malmström, krisstödjare på Röda Korset.

Madrasser, mat och myggmedel

Släckningsarbetet har varit krävande och det har behövts mängder av mat och dryck. Även de människor som evakuerats har behövt få något att äta och dricka, och en plats att sova på. Vi har sett till att förnödenheter kommit fram, och med hjälp av våra företagspartners har vi snabbt kunnat bidra med sovpaket, myggmedel, munskydd, mat och dryck som behövs.

Ansvarar för samordning av spontanfrivilliga

Röda Korset har också fått i uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att ansvara för att ta emot intresseanmälningar från spontanfrivilliga, samt samordna frivilliginsatserna på de brandplatser där samordning inte redan funnits.

Över 6000 intresseanmälningar har kommit in och många har redan kommit ut i uppdrag. Röda Korset har hittills förmedlat över 1000 namn som svar på de förfrågningar som kommit från kommuner och de lokala räddningstjänsterna.

- För oss är det en självklarhet att bidra i möjligaste mån till räddningsinsatser runtom i landet. Vi har stor erfarenhet av att organisera frivilliginsatser och skalar upp vårt arbete omgående, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare på Röda Korset.

Röda Korset stöttar med första hjälpen.

Allt om Röda Korsets arbete vid bränderna

Skogsbränder har som bekant orsakat förödelse på flera platser i Sverige under sommaren 2018. Röda Korset har hjälp till i drabbade områden.

Läs mer