Translate
Sök
Kadriye Bakir hjälpte till som frivillig vid Röda Korsets utdelning av dryck och mat utanför Ljusdal. Kadriye Bakir hjälpte till att dela ut dryck och mat till räddningsarbetare utanför Ljusdal. (Foto: Marie Sparreus)
Krisberedskap
07 aug 2018

Bränderna i Sverige – så jobbade vi på Röda Korset

Skogsbränder har som bekant orsakat förödelse på flera platser i Sverige. Här berättar några av våra frivilliga om sina upplevelser.

Kadriye Bakir (bild ovan) är en av många som blev spontanfrivilliga i samband med att bränderna spreds.

– När det börjande brinna i skogen kände jag direkt att jag ville göra något. Jag drabbades inte själv men det kändes så hemskt. Att höra om eldsvådorna gjorde ont i mitt hjärta, jag vill inte att vårt land ska brinna upp, säger hon.

Kadriye hjälpte till vid Röda Korsets utdelningsstation utanför Färila i Ljusdal dit räddningspersonal kom för att få dryck och något att äta.

– De kom i en strid ström och vi lastade in påsar med mat och vattenflaskor på löpande band. Alla var supernöjda över att vi var på plats.

Christian Johannesson, från Järva Hemvärnsbataljon i Stockholm, är en av dem som kämpat med släckningsarbetet i Ljusdalsområdet.

Christian Johannesson, Järva Hemvärnsbataljon.

– Det blossade upp fort och kunde bli stressigt stundtals. Att dra runt slang i skogen är väldigt tufft fysiskt. Och det var jättevarmt, uppåt 35 grader i skuggan, och så branden på det, säger han.

Att få i sig ordentligt med vätska och energi är jätteviktigt under sådana förhållanden.

– Får man inte i sig vatten då faller prestandan på oss ganska fort.

Under insatsen har Christian och många andra fått mat och dryck via Röda Korset.

– Det har fungerat väldigt bra. Tack till alla som är volontärer. Alla är väldigt nöjda med de volontärinsatser som sker, säger han.

Vi på Röda Korset har också funnits på plats för att stötta med förstahjälpare och krisstödjare.

Randi Svedberg var i Ljusdal för att hjälpa till med första hjälpen under släckningsarbetet i området.

Randi Svedberg, första hjälpen Röda Korset.

– Det kändes verkligen som att vi kunde göra stor nytta. Många var väldigt tacksamma över att vi och andra frivilliga var där.

De vanligaste skadorna hon stötte på under uppdraget var skavsår, uttorkning och utmattning.

– Det var varmt och många räddningsarbetare jobbade långa pass och fick inte mycket sömn. Vi fick bland annat plåstra om sår och ge vätskeersättning. Sen hade vi också en hel del samtal för att stötta, många tyckte det var skönt att få prata om sina upplevelser och hur de mådde, säger Randi.

Inger Malmström är en av våra krisstödjare som arbetade i Ljusdal.

Inger Malmström krisstödjare Röda Korset.

– Människor tvingades lämna sina hem och räddningsarbetare och frivilliga jobbade väldigt intensivt. Tack och lov medförde bränderna i området inga allvarligare skador eller dödsfall, men många var omskakade, oroliga och trötta, säger hon.

Hon konstaterar att det i den situationen verkligen fanns ett stort behov av krisstöd.

– Det är viktigt med krisstöd eftersom det handlar om att sänka stressnivåer och främja återhämtningsförmåga främst för enskilda som drabbats, men också för räddningspersonal, frivilliga och hela bygden. Med den unika kompetens vi har inom området kan vi som kris- och katastroforganisation gå in och erbjuda detta före, under och efter en kris och utgöra ett komplement till samhällets övriga insatser, säger Inger.

Så har vi på Röda Korset arbetat på plats:

  • Den 18 juli fick Röda Korset i uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att genomföra en stor insats med anledning av de många skogsbränderna över hela Sverige.

  • Uppdraget innebar att samordna alla frivilliginsatser och kanalisera allmänhetens vilja att hjälpa, både gällande frivilliginsatser och vad det gäller material och förnödenheter i bland annat Ljusdal, Älvdalen och Sveg. Till dagens datum har över 6000 personer anmält sig som spontanfrivilliga.

  • Vi har sedan insatsen startade haft krisstödjare och förstahjälpare på plats i Sveg, Särna och Ljusdal. Våra förstahjälpare har tillsammans gjort över 100 omhändertaganden. Vid behov har vi även bistått med fordon för upprättande av frivilligcenter och vid evakuering.

  • Utöver det stöd vi gett till de lokala räddningstjänsterna och MSB har vi även vår egen frivilligorganisation igång. Hundratals rödakorsare har bland annat öppnat platser där vi erbjudit mat och dryck till evakuerade och personal samt hjälpt till med transporter, logistik och eftersläckningsarbete.

  • Röda Korset har sedan en tid tillbaka etablerat ett samarbete med flera företag med fokus på nationell kris- och katastrofberedskap. Några av de företag som har stöttat våra insatser med bland annat vatten, mat, sängar och sängpaket, drivmedel, första hjälpen-artiklar, transport samt finansiellt stöd inkluderar Bring, SJ, ICA, Preem, Hertz, Clas Ohlson, Carlsberg/Ramlösa, IKEA och Mellanskog.