Translate
Sök
Hanna Persson, genus- och mångfaldsrådgivare på Röda Korset på besök i Bangladesh Röda Korsets projekt stärker självkänslan hos tonårsflickorna Sharmin, Shanti, Bianca, Iti, Okmi och Janannati. Här tillsammas med Hanna Persson, genus- och mångfaldsrådgivare på Röda Korset.
Hjälparbetares dagbok

Tonårstjejer ges chans till utbildning

Bangladesh är som en ångbastu. Det är 30 grader varmt och väldigt fuktigt. När jag går runt i Barisal som ligger i de södra delarna av landet så bara rinner det om mig. Bangladesh är ett av världens mest katastrofdrabbade länder och samtidigt som jag är här ligger halva landet under vatten.

Här i Barisal arbetar vi för att minska riskerna och konsekvenserna av framtida katastrofer. Det gör vi genom att utbilda människorna som bor här i hygien, första hjälpen och katastrofberedskap. Dessutom bygger vi nya vattenpumpar, latriner och dräneringssystem.

Röda Korsets mandat är att nå det mest utsatta, utan diskriminering. I mitt jobb som genus- och mångfaldsrådgivare ingår att se till att våra projekt är inkluderande, främjar jämställdhet och tillgodoser de specifika behoven hos kvinnor och män i alla åldrar och med olika bakgrund.

I ett av slumområdena träffar jag en ensamstående äldre kvinna och hennes förståndshandikappade son. När jag frågar om de har varit engagerade i vårt projekt berättar kvinnan att hon brukar delta i utbildningarna som ges om hygien och sedan förmedla kunskapen vidare till sin son. Men det är svårt för honom att delta själv eftersom lektionerna inte är anpassade efter hans behov.

Hon tackar mig för att jag överhuvudtaget frågat henne. Som kvinna med en förståndshandikappad son så glöms hon ofta bort och de diskrimineras, säger hon.

I ett annat slumområde sitter jag och pratar med ett gäng tonårstjejer som berättar att deras största problem är att de tvingas sluta skolan för att gifta sig. Det är hjärtskärande att höra!

#medsyster - läs mer >

Genom Röda Korsets projekt har de fått chansen att utbilda sig i första hjälpen och katastrofberedskap, något som stärkt deras självkänsla betydligt. Nu drömmer de om att bli sjuksköterskor och läkare.

Under en katastrof är det lätt att glömma bort vissa grupper. Det är därför som jag tycker att mitt jobb är så extremt viktigt.

Jag vill att fler ska se till behoven hos dem som oftast glöms bort, som tonårsflickorna eller mamman med den förståndshandikappade sonen.

Världen behöver fler handlingskraftiga medmänniskor! Var en medsyster och hjälp oss att förändra vardagen för medsystrar i hela världen.

Text: Hanna Persson, genus- och mångfaldsrådgivare på Röda Korset

Taggar

Bangladesh