Translate
Sök
Barn i flyktinglägret i Cox's Bazar i Bangladesh. 80 procent av de som bor i flyktinglägret i Bangladesh är barn och kvinnor.
På flykt i Bangladesh
14 jun 2018

Monsunregn hotar människor på flykt i Bangladesh

Hundratusentals människor svävar i livsfara när kraftiga regn leder till översvämningar, jordskred och att sjukdomar sprids. Hjälpen måste fram fort! Röda Korset kämpar för att rädda liv i Bangladesh.

Var med och rädda liv – ge en gåva nu >

”Jag är rädd för att vårt hem ska kollapsa”.

Flickan Rubina (se bilden nedan) är en av många som är orolig i de gigantiska flyktinglägren i Cox’s Bazar i östra Bangladesh. Totalt bor här över 900 000 människor som flytt från Myanmar (även kallat Burma).

Flickan Rubina i Bangladesh.

80 procent av flyktingarna är kvinnor och barn och de har sedan länge ett mycket utsatt liv i flyktinglägret. Det råder brist på mat, rent vatten och vård. Dessutom lever de med risken att utsättas för sexuella övergrepp och trafficking.

Nu hotas lägrets invånare av ytterligare en katastrof. Monsunsäsongen med sina långa och kraftiga regn har bara börjat, men redan nu har översvämningar och jordskred drabbat flyktinglägret. Många av de tältliknande konstruktioner som människor bor i har slagits i spillror, toaletter har spolats bort, vägar har förstörts och människor har börjat bli sjuka av det smutsiga vattnet som forsar fram.

Det stora flyktinglägret i Cox's Bazar.

Läget är väldigt oroande. Regnsäsongen fortsätter och risken är att det kan bli värre. Röda Korset jobbar aktivt på plats. Vi ger sjukvård, delar ut kit för nödskydd, ser över våra lager med förnödenheter och vi har utbildat volontärer som ska kunna varna och informera lägrets invånare om riskerna.

Röda Korset och Röda Halvmånen har funnits på plats i flyktinglägret länge. Vi har borrat brunnar för att människor ska få rent vatten och vi driver både fältsjukhus och har mobila kliniker. Inför monsunsäsongen har vi jobbat förbyggande för att människor ska ha bättre möjlighet att klara sig, till exempel har vi delat ut byggmaterial för att flyktingarnas tillfälliga bostäder bättre ska kunna stå emot regnet. Dessutom har vi hjälpt till vid evakuering av 30 000 människor i de största riskområdena.

Vi fortsätter för att kämpa för att rädda liv och sprida hopp i Cox’s Bazar. Det finns ingen tid att förlora!

Flydde undan våldsamheter i Myanmar

  • Över 600 000 människor har kommit till flyktinglägren i Cox’s Bazar sedan augusti 2017. De har flytt undan våldsamheter i området Rakhine i grannlandet Myanmar.
  • Röda Korset har stöttat med bland annat mat, rent vatten, sjukvård, psykosocialt stöd, nödskydd och hygien-kit. Vår hjälp har nått över 250 000 människor.

Taggar

Bangladesh