Translate
Sök
Mat och vatten delas ut i flyktingläger i Myanmar Behovet av mat och vatten är enormt i flyktinglägret vid Myanmars gräns.
Bangladesh
14 dec 2017

Vi ökar stödet till Bangladesh

Den humanitära katastrofen växer i världens största flyktingläger. Nära 650 000 människor har nu flytt till Bangladesh från våldet i Myanmar. Röda Korset har fördubblat insatsen på plats för att bistå människor med mat, vatten, vård och trygghet.

Rädda liv varje dag - bli månadsgivare >

Sedan slutet på augusti har nära 650 000 människor flytt våldet i Myanmar. Många har upplevt fruktansvärda saker – de har sett familjemedlemmar dödas, blivit utsatta för sexuellt våld eller har fått sina hus nedbrända. De anländer till Bangladesh utan någonting.

I flyktinglägret i Cox’s Bazar vid gränsen till Myanmar är situationen akut och Svenska Röda Korset har fördubblat sin insats på plats för att möta de enorma behoven som finns.

– Vår högsta prioritet är att få fram mer rent vatten. Det är svårt eftersom varken sjöar eller floder finns i området, så vi får borra djupt ner i marken. Vi jobbar med att bygga toaletter och har ett team med vattenspecialister på plats som renar vatten, säger Michaela Friberg Storey, chef för internationella insatser och nyss hemkommen från ett besök i Bangladesh.

Utan tillgång till rent vatten blir människor sjuka och i lägret sprids smittsamma sjukdomar snabbt. Röda Korset har vaccinerat över en halv miljon människor mot kolera, men det finns fortfarande oro för att ett utbrott ska ske.

Röda Korset delar ut mat, rent vatten och filtar liksom presenningar så att människor kan bygga tält att bo i. De som har behov erbjuds psykosocialt stöd och får hjälp att hitta anhöriga som försvunnit under flykten.

Just nu byggs tre stora center i flyktinglägret, där människor ska kunna hitta information om till exempel vård. Här ska också finnas lekplatser för barn och kvinnor ska erbjudas trygga samtalsplatser. Röda Korset delar även ut särskilda nödkit till kvinnor, med bland annat ficklampor och bindor.

BB-platser saknas

Majoriteten av flyktingarna från Myanmar är kvinnor och barn, och över 30 000 gravida kvinnor befinner sig just nu i Cox’s Bazar. Röda Korsets fältsjukhus är det enda på plats som kan utföra kejsarsnitt och ge kirurgisk vård.

– För att möta det stora behovet överväger vi att bygga ännu ett sjukhus. Nya flyktingar kommer varje dag och många fler platser behövs, fortsätter Michaela Friberg Storey.

Röda Korset jobbar även i Myanmar för att bistå utsatta människor. Vi är en av få humanitära organisationener som finns på plats i det våldsdrabbade området Rakhine.

Taggar

Bangladesh