Translate
Sök
Behovet av mat och vatten är enormt i flyktinglägret vid Myanmars gräns. Behovet av mat och vatten är enormt i flyktinglägret vid Myanmars gräns.
Bangladesh
22 nov 2017

Vi ökar stödet till Bangladesh

En humanitär katastrof med akut brist på mat, rent vatten och vård. Det är verkligheten i Cox's Bazar i Bangladesh, världens största flyktingläger. Därför väljer Röda Korset att kraftigt förstärka insatserna på plats.

På bara tre månader har över 600 000 människor flytt våldet i Myanmar. Många av dem har upplevt fruktansvärda saker – de har sett familjemedlemmar dödas, blivit utsatta för sexuellt våld eller har fått sina hus nedbrända. De anländer till Bangladesh utan någonting.

I flyktinglägret i Cox’s Bazar vid gränsen till Myanmar är situationen akut och Svenska Röda Korset fördubblar nu sin insats på plats för att möta de enorma behoven som finns.

– Vår högsta prioritet är att få fram mer rent vatten. Det är svårt eftersom varken sjöar eller floder finns i området, så vi får borra djupt ner i marken. Vi jobbar med att bygga toaletter och har ett team med vattenspecialister på plats som renar vatten, säger Michaela Friberg Storey, chef för internationella insatser och nyss hemkommen från ett besök i Bangladesh.

Utan tillgång till rent vatten blir människor sjuka och i lägret sprids smittsamma sjukdomar snabbt. Röda Korset har vaccinerat över en halv miljon människor mot kolera, men det finns fortfarande oro för att ett utbrott ska ske.

BB-platser saknas

Majoriteten av flyktingarna från Myanmar är kvinnor och barn, och över 30 000 gravida kvinnor befinner sig just nu i Cox’s Bazar. Röda Korsets fältsjukhus är det enda på plats som kan utföra kejsarsnitt och ge kirurgisk vård.

– För att möta det stora behovet av vård överväger vi att bygga ännu ett sjukhus. Vi har hittills kunnat hjälpa 10 000 människor, men eftersom nya flyktingar kommer varje dag behövs många fler platser, fortsätter Michaela Friberg Storey.

Röda Korset delar också ut mat och presenningar så att människor kan bygga tält att bo i, ger psykosocialt stöd och hjälper människor att hitta anhöriga som försvunnit under flykten.

Röda Korset är också den enda humanitära organisationen som finns på plats i det våldsdrabbade området Rakhine i Myanmar.

Taggar

Bangladesh