Translate
Sök
Pappa, mamma och 5 barn i flyktingläger i Bangladesh Naimullah blev skjuten under flykten från Myanmar. Nu bor fembarnsfadern tillsammans med sin familj ett flyktingläger i Bangladesh där Röda Korset har en sjukvårdsklinik.
Rakhine
01 nov 2017

Pappan blev skjuten under flykten - får hjälp på Röda Korsets klinik

Fembarnspappan Naimullah fortsatte att gå trots att han blivit skottskadad. Inget kunde stoppa honom och hans familj att fly från Myanmar.

Ge en gåva som räddar liv >

Samma dag som familjen bestämde sig för att fly födde Naimullahs fru Johora deras femte barn. Bara timmar senare gav sig hon och Naimullah iväg till fots tillsammans med det nyfödda barnet som de kallar Nursahera och de fyra äldre syskonen. Målet var att ta sig till andra sidan floden som utgör gränsen till Bangladesh. 

Flykten blev allt annat än lätt. Under den tio dagar långa färden såg de döda kroppar och nedbrända hus längs vägen. Naimullah blev skjuten i axeln och två personer i gruppen som de flydde tillsammans med dog innan de nådde fram till floden som markerar gränsen till Bangladesh.

Under veckorna på flykt fanns det inte mycket som pappa Naimullah kunde göra åt skadan. Men när han och familjen kom fram till flyktinglägret i Bangladesh fick han veta att Röda Korset har en sjukvårdsklinik i lägret.

När han kom dit hade såret efter kulan som gått rakt igenom hans axel börjat läka på ena sidan.

- Det är otroligt att det inte hade blivit infekterat, säger Naimullah.

Efter besöket hos läkaren bär Naimullah en grå mitella för att hålla armen på plats. Såret är rengjort och ovanpå det sitter nu ett bandage för att hålla smutsen borta.

- Innan gjorde det ont, särskilt på natten, säger han.

Naimullah är en av 6 000 personer som hittills fått hjälp av Röda Korsets mobila sjukvårdsteam i lägret där han bor.

- Att ha en klinik i lägret är bra, säger Naimullah som inte gärna vill lämna sin familj ensam när han ska gå tillbaka för att kontrollera att såret läker som det ska.

Här kan du läsa mer om hur Röda Korset hjälper människor som flytt Myanmar.

Text och foto: Angela Hill/IFRC

Taggar

Bangladesh