Translate
Sök
second hand
27 jan 2016

“Vi finns till för folket”

Behöver du en butik där du både kan köpa träningskläder och lämna bort lampskärmen som inte matchar köksbordet? Då är Röda Korset Second Hand rätt butik för dig.

Mitt på Södermalm i Stockholm ligger en av Röda Korsets Second Hand-butiker vägg i vägg med ett café som är en del av samma verksamhet. Här samsas allt från klockor och kavajer till våffeljärn och soffor i två våningsplan. Butikens sortiment är lika unikt som människorna som skänkt gåvorna hit. Här finns något för alla, och just det är ett av butikens syften, förklarar butikschef Rasmus Canbäck.

– Alla ska kunna känna sig välkomna hit, vare sig de vill handla eller skänka något. Vi finns till för folket.

Att butiken och caféet fungerar som en lokal mötesplats är en viktig del av Röda Korset Second Hand, men försäljningen spelar även en betydande roll för Röda Korsets arbete utanför lokalens väggar.

– Överskottet av det vi säljer går till Röda Korsets insatser runtom i Sverige och i världen. Vi säljer också matpaket till Syrien direkt i kassan för den som vill bidra på annat sätt. Det går även bra att be om att skänka en valfri summa så knappar vi in det i kassan, berättar Rasmus.

Gammalt blir nytt

Butiken tar emot alla typer av gåvor och har möbler, teknikprylar och kläder för alla smaker. Här har man även ett remake-koncept, vilket innebär att så mycket som möjligt av det som lämnas in ska återanvändas. Därför finns en verkstad i butikens källare där tekniker, snickare och sömmerskor jobbar för att ge gamla prylar och kläder nytt liv. För den som är ute efter något extra unikt finns kurdiska klänningar som en av sömmerskorna syr upp till försäljning.

Att Röda Korset Second Hand får in många olika typer av gåvor betyder inte att det som visas i butiken är där av en slump - personalen arbetar hela tiden för att matcha kundernas efterfrågan.

– Vi jobbar särskilt målmedvetet med kläder och byter ut sortimentet säsongsvis. Eftersom vi finns till för folket försöker vi anpassa oss efter deras förväntningar och förutsättningar, förklarar Rasmus.

Finns det något särskilt kunderna kan förvänta sig att hitta i den här butiken?

– Vi får in väldigt mycket kläder och böcker. Folk slänger sällan böcker, och många är duktiga på att lämna in, köpa nya och lämna in dem när de är utlästa. Vi får också in mycket fina möbler.

Hur vet jag när det är dags att skänka något?

– Du kanske vill byta klädstil? Då kan du rensa garderoben och skänka det du inte vill ha kvar. Det är viktigt att våga skänka sådant man inte använder så ofta, inte bara det man vill bli av med. När du sedan kommer hit för att skänka saker kan du passa på att köpa nytt.

Vad ska jag tänka på som givare?

– Det är viktigt att det du skänker är helt och rent. Man kan tänka efter innan man skänker “Är det här i tillräckligt bra skick för att jag skulle kunna använda det?" Är svaret på den frågan nej rekommenderar vi att du istället tar plagget eller prylen direkt till återvinningen.

Vad har du för tips till den som är nybörjare på att handla second hand?

– Fråga personalen hur sortimentet är upplagt. Om man inte är van att handla second hand tycker man kanske att det är lite rörigt eftersom utbudet varierar så mycket. Man kollar på kläder utan att riktigt få någon idé. Men vi har alltid en tanke bakom upplägget och hjälper gärna kunden att hitta rätt.

Taggar

Second Hand