Translate
Sök

Henry

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. I vår tidning Henry kan du läsa om vad Röda Korset gör i Sverige och i resten av världen. Här får du besöka katastrofområden, möta drabbade och hjälparbetare samt läsa om resultatet av Röda Korsets insatser. Är du nyfiken på hur humanitärt hjälparbete funkar i praktiken, hur det även förhindrar mänskligt lidande och hur du själv kan bli en handlingskraftig rödakorsare? Då är Henry tidningen för dig.

Tidningen ges ut fyra gånger per år och distribueras till Svenska Röda Korsets medlemmar och månadsgivare samt till medlemmar i Röda Korsets ungdomsförbund. Den vilar på samma värderingar som föreningen Svenska Röda Korset och är politiskt och religiöst obunden.

Utgivningsdatum 2017-2018:

Nr. 1, 18-20 januari
Nr. 2, 19-21 april
Nr. 3, 11-13 september
Nr. 4, 21-23 november
Nr. 1/2018, 17-19 januari
Nr. 2/2018, 18-20 april
Nr. 3/2018, 10-12 september
Nr. 4/2018, 21-23 november

Klicka här för att lyssna på Henry som podcast.

Varför namnet Henry?

En tidning bör ha ett namn, ett namn som bidrar till tidningens själ. Röda Korsets tidning har fått sitt namn efter Röda Korsets grundare, Henry Dunant. Han föddes som Jean Henri Dunant, men Röda Korsets tidning har fått den stavning som han senare själv valde: som vuxen ändrade han sitt namn till Henry Dunant. Vi kallar honom gärna vid bara förnamnet, som en gammal god vän. Vi uttalar det också på svenska och utan att krångla till det: Henry!

Kontakt

Anna Bergén, Redaktör
Telefon: 08-452 46 02
E-post: [email protected]

Infoservice, adressändring, givar- och medlemsfrågor
Telefon: 0771-19 95 00
E-post: [email protected]

Henry omslag

Nr. 4 2017

"Man mår så gott själv av att göra sånt här!" Det säger volontären Anders Landén när han hämtar Karin, Sonja, Lena och Sven på äldreboendet Solgården i Våxtorp. Den känslan delar han med Mayar Ali som är frivillig i flyktinglägret Hassansham utanför Mosul i Irak. "Det känns fantastiskt att hjälpa till", säger hon när hon beskriver lägret som ett fängelse och berättar om hur hon bidrar till att göra tillvaron lite lättare för dem som bor där. Vad som förenar de två och att de är volontärer. De är två av 17 miljoner frivilliga rödakorsare - världen över. Möt dem i årets sista Henry.
Henry nr. 3 2017

Nr. 3 2017

”Utan Röda Korsets besök hade jag blivit galen.” Det säger Max Al-Jashaami, 25, som satt i Migrationsverkets förvar i sex månader. Läs om vad besöken från Röda Korsets volontärer betydde för honom – men också för de frivilliga som besökte honom. ”Jag lär mig mycket om människor, världen och mig själv”, säger Tove Kopperdal som inte bara är volontär utan också ny förbundsordförande i Ungdomsförbundet. Möt dem båda i årets tredje nummer av Henry.
Henry nr. 2 2017

Nr. 2 2017

Abdikaafi Jimaale är fem månader men väger som en nyfödd. Han har precis kommit till rödakorskliniken i Somalia tillsammans med sin mormor Fatuma, som tar hand om honom sedan mamman dött till följd av den svåra torkan. Hungern slår hårt. Abdikaafi och Fatuma är bara några av de miljontals människor som drabbats av hungerkatastrofen i stora delar av östra Afrika. I årets andra Henry kan du läsa om hur de och många fler får hjälp av Röda Korset.
Omslag tidningen Henry 1 2017

Nr. 1 2017

På biblioteket i Rinkeby är det full fart! Idman är på plats och drömmer om att plugga på universitetet. Tack vare läxhjälpen ska det gå, säger hon! Lite längre bort, i Sierra Leone, möter vi Mariema och Hamidu, två av alla dem vars liv förändrades i samband med ebolaepidemin 2014. ”Det enda som saknas nu är en rejäl karl", säger Mariema, samtidigt som Hamidu berättar att det fanns stunder då han faktiskt önskat att han dött. Läs om livet i Sierra Leone efter ebolan och om varför Idman i Rinkeby nu kan sova gott om natten i årets första nummer av Henry.
Omslag Henry nr. 4 2016

Nr. 4 2016

Begagnad, sjätte, sked, obligatorisk och kvavt. Det är enligt Haidar de svåraste orden att lära sig på svenska. I årets sista Henry berättar tandläkaren som flytt från Irak om hur han kämpat hårt för att lära sig ett nytt språk. Och om vilka oanade möjligheter det har gett honom i det nya hemlandet! Men det är inte alla som lyckas ta sig hela vägen hit till Sverige. Två av dem som stött på hinder längs vägen är Locky och Mary som skiljdes åt av människosmugglare innan de gav sig ut på den livsfarliga resan över Medelhavet. Resan höll på att sluta illa, men som tur var hände något oväntat.
Henry 3/2016 omslag

Nr. 3 2016

"En fördel med Sverige är att man kan odla potatis här." Det säger Piroz som flydde från Afganistan för ett år sedan. Nu kallar han skånska Vellinge för sitt hem och det är i Sverige han ser sin framtid. Detsamma gäller Reham som tack vare Internationella Kören vid GöteborgsOperan fått både nya vänner, ett nätverk – och ett jobb som ingenjör! Möt dem båda, och rödakorsaren Berit i Tidaholm, som fick stor hjälp av sina nyfunna vänner när hon drabbades av stroke. "Steget från att ge till att få hjälp är inte alltid så långt", säger Berit i årets tredje Henry.
Nr. 2 2016

Nr. 2 2016

”Snöstormarna har varit det farligaste, många tält rasade samman med barn sovande under presenningarna.” Det berättar snickaren Abu Said som flydde till Libanon när kriget bröt ut i Syrien för fem år sedan. I årets andra Henry möter vi Abu Said och andra som flytt över bergen till det lilla grannlandet i väst som nu hyser två miljoner flyktingar. Läs om deras vardag på flykt, om hjälpen de får från Röda Korset och om deras längtan tillbaka till hemlandet.
Nr. 1 2016

Nr. 1 2016

I årets första Henry möter vi Hovhanes i Skövde. Han ska snart fylla 20 år, men i tre år låg han som ett paket i sängen och var helt apatisk. När han vaknade upp kände han inte igen sitt ansikte – han hade fått skägg. Idag är han, bland annat tack vare hjälp från Röda Korset, en energisk och hoppfull ung man på 19 år.
Nr. 4 2015

Nr. 4 2015

Zuhir Mahmoud från Syrien hann passera genom Ungern innan gränsen stängdes. Hans mål är Tyskland och att hans barn ska överleva och få en framtid. ”Jag är rädd för mina barns skull” säger Zuhir som flytt med sin familj via Turkiet, Grekland, Makedonien, Serbien och Kroatien. Henry har träffat flyktingar hela vägen från Europas yttre gräns till Sveriges största asylboende i Vänersborg.
Nr. 3 2015

Nr. 3 2015

”Även om vi vuxna är ledsna måste barnen få skratta”. Det säger Bashar som för två år sedan flydde från krigets Syrien och kom till Eskilstuna. Han om någon vet hur viktigt det är med sysselsättning och att lära sig det nya språket. Därför har han engagerat sig som rödakorsvolontär och besöker varje vecka asylboendet dit han själv kom som nyanländ. Möt Bashar och läs om hans engagemang i årets tredje Henry.
Nr. 2 2015

Nr. 2 2015

”Det handlar om medmänsklighet och empati för i helvete.” Så svarar operasångerskan Malena Ernman på frågan om varför hon tar ställning mot rasismen. Möt operasångerskan som inte bara gör sin stämma hörd på världens operascener, utan också tar ställning i sociala medier. I Henry berättar Malena att hon inte tycker att det hon gör är modigt utan, som hon själv säger, en självklarhet.
Nr. 1 2015

Nr. 1 2015

Följ med Henry till asylboendet i Älgarås där boende och frivilliga rödakorsare hjälps åt att skapa en mötesplats full av liv och gemenskap. Förutom att ordna kafé och språkträning har man bland annat åkt på utflykt, lagat mat, bowlat och spelat bingo tillsammans. ”Man kommer långt med nyfikenhet och en kopp kaffe” säger initiativtagaren Hagar Schön, som menar att det behöver inte vara svårt eller ta så mycket tid.