Translate
Sök
Personer klädda i Röda Korskläder står böjda och pratar med person som sitter i en filt. Priset belönar journalistik som ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna av kriser och katastrofer. Bilden visar krisstödjare från Röda Korset på plats på Drottninggatan efter attacken den 7 april. Foto: Niklas Björling/Röda Korset
Röda Korsets journalistpris
01 feb 2018

Dags att nominera till Röda Korsets journalistpris

Varje år drabbas miljontals människor av katastrof och krig. Därför vill Röda Korset belöna en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som 2017 ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Priset kan gå både till en enskild journalist eller ett medieteam.

Vem och vad kan nomineras?

Alla är välkomna att nominera en värdig vinnare. Mejla en nominering på minst 800 tecken om varför en journalist eller ett team bör premieras för sitt arbete. Länkar till bidrag (en artikel, ett bild-, tv- eller radioreportage, en artikelserie, en dokumentärfilm, dock ej böcker) som publicerats i svenska medier under 2017 kan läggas till, men det är inget krav.

Jury som utser en pristagare

 Svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström leder arbetet i juryn som utser det vinnande bidraget. Övriga jurymedlemmar är: Arash Mokhtari, reporter och programledare SVT, Clara Henry, medieprofil, Maja Aase, journalist, kommunikationschef på Union to Union och Spanare i Sveriges Radio P1, Micael Lindholm, opinionsstrateg Svenska Röda Korset, Olof Brundin, skribent för bla Fokus och Aftonbladet Kultur och Paul Hansen, fotograf DN.


Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor.

Var och när skickar jag in mitt bidrag?

Nomineringen måste vara oss tillhanda senast onsdag den 28 februari till adress: cecilia.sobocki@redcross.se


Tidigare pristagare

Erik Wiman och Magnus Wennman 2017
Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2016
Daniel Velasco, Niklas Orrenius och Anders Hansson 2015
Randi Mossige-Norheim 2014
Markus Alfredsson och Linnea Hambe 2013
Sofia Eriksson och Mikaela Matar 2012
Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2011
Katarina Gunnarsson 2010
Randi Mossige-Norheim 2009
Lasse Granestrand och Sven Irving 2008
Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson och Ola Wong 2007
Hanna Sofia Öberg 2006