Translate
Sök
Vinnare av Röda Korsets Journalistpris 2017 Erik Wiman och Magnus Wennman tillsammans med Hala Mohammed, vice ordförande för Röda Korset.
Röda Korsets journalistpris
12 apr 2017

Årets vinnare utsedda

Vinnare av Röda Korsets Journalistpris 2017 är Erik Wiman och Magnus Wennman på Aftonbladet.
Varje år drabbas miljontals människor av krig och katastrof. Att skildra denna utsatthet kan vara både svårt och farligt. Därför premierar Röda Korset den journalist eller det team av journalister vars hängivna arbete under 2016 ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens krig och katastrofer.
Juryns motivering är:
"Erik Wiman och Magnus Wennman på Aftonbladet rapporterar från många av världens oroshärdar. Med närvaro, fakta, kunskap och bildspråk berättar de om krig, konflikter - och förödande humanitära konsekvenser. De gör det med ett stilistiskt anslag - i både text och bild - som gränsar till det poetiska utan att tumma på sakligheten.  Deras arbetssätt att arbeta i de flesta mediekanaler förstärker ytterligare bilden av en betydande journalistisk gärning i vår tid."

Jury som utser en pristagare
Svenska Röda Korsets vice ordförande Hala Mohammed leder arbetet i juryn som utser det vinnande bidraget. Övriga fyra jurymedlemmar är: Agneta Ramberg, utrikeskommentator Sveriges Radio, Kristina Lindström, dokumentärfilmare och projektledare SVT, Olof Brundin, skribent och Paul Hansen, fotograf DN,

Priset är ett resestipendium på 25 000 kronor.

Tidigare pristagare:
Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2016
Daniel Velasco, Niklas Orrenius och Anders Hansson 2015
Randi Mossige-Norheim 2014
Markus Alfredsson och Linnea Hambe 2013
Sofia Eriksson och Mikaela Matar 2012
Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2011
Katarina Gunnarsson 2010
Randi Mossige-Norheim 2009
Lasse Granestrand och Sven Irving 2008
Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson och Ola Wong 2007
Hanna Sofia Öberg 2006