Translate
Sök
Personer klädda i Röda Korskläder står böjda och pratar med person som sitter i en filt. Priset belönar journalistik som ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna av kriser och katastrofer. Bilden visar hur Röda Korset delade ut mat och dryck när bränderna härjade i Ljusdalsområdet sommar 2018.
Röda Korsets journalistpris

Röda Korsets journalistpris

Sedan 2006 delar Svenska Röda Korset årligen ut ett journalistpris till en enskild reporter eller ett medieteam för deras insats att öka förståelsen för dagens kriser och katastrofer.

Varje år drabbas miljontals människor av katastrof och krig. Därför belönar Röda Korset varje år en journalistisk gärning, i form av ett reportage eller särskild satsning, som ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Priset kan gå både till en enskild journalist eller ett medieteam. 

Jury som utser en pristagare

Svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström leder arbetet i juryn som utser det vinnande bidraget. Övriga jurymedlemmar är: Arash Mokhtari, reporter och programledare SVT, Clara Henry, medieprofil, Maja Aase, journalist, kommunikationschef på Union to Union och Spanare i Sveriges Radio P1, Micael Lindholm, opinionsstrateg Svenska Röda Korset och Paul Hansen, fotograf DN.

Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor.

 

Tidigare pristagare

Katja Magnusson, Håkan Engström och Daisy Mohr
Katia Wagner och Anders Hansson 2018

Erik Wiman och Magnus Wennman 2017
Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2016
Daniel Velasco, Niklas Orrenius och Anders Hansson 2015
Randi Mossige-Norheim 2014
Markus Alfredsson och Linnea Hambe 2013
Sofia Eriksson och Mikaela Matar 2012
Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2011
Katarina Gunnarsson 2010
Randi Mossige-Norheim 2009 
Lasse Granestrand och Sven Irving 2008
Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson och Ola Wong 2007
Hanna Sofia Öberg 2006