Translate
Sök

Röda Korset Magasin

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. I vår tidning kan du läsa om vad Röda Korset gör i Sverige och i resten av världen. Här får du besöka katastrofområden, möta drabbade och hjälparbetare samt läsa om resultatet av Röda Korsets insatser. Är du nyfiken på hur humanitärt hjälparbete funkar i praktiken, hur det även förhindrar mänskligt lidande och hur du själv kan bli en handlingskraftig rödakorsare? Då är Röda Korset Magasin tidningen för dig.

Tidningen ges ut fyra gånger per år och distribueras till Svenska Röda Korsets medlemmar och månadsgivare samt till medlemmar i Röda Korsets ungdomsförbund. Den vilar på samma värderingar som föreningen Svenska Röda Korset och är politiskt och religiöst obunden.

Utgivningsdatum 2019:

Nr. 1 2019, 16-18 januari
Nr. 2 2019, 15-17 april
Nr. 3 2019, 11-13 september
Nr. 4 2019, 20-22 november

Klicka på tidningarna här nedanför så kan du läsa tidningen digitalt!

Klicka här för att lyssna på tidningen som podcast.

Kontakt

Anna Bergén, Redaktör
Telefon: 08-452 46 02
E-post: anna.bergen@redcross.se

Infoservice, adressändring, givar- och medlemsfrågor
Telefon: 0771-19 95 00
E-post: info@redcross.se

Nr. 2 2019

Nr. 2 2019

Under de senaste åren har Sveriges säkerhet utmanats på olika sätt. Samtidigt har det offentliga allt mindre resurser, och få svenskar har tillräcklig krisberedskap. Hur redo är samhället egentligen? Vilken roll kan Röda Korset fylla? Och vad kan du själv göra för att förbereda dig? Årets andra nummer av Röda Korset Magasin har temat krisberedskap! Du får, förutom information om Röda Korsets roll och exempel på insatser av engagerade rödakorsare, massor av bra tips på hur just du kan bli bättre förberedd.
Nr. 1/2019

Nr. 1 2019

Tiotusentals människor lever i utsatthet och hemlöshet i Sverige idag. Vi möter allt fler i våra verksamheter runt om i landet och i detta nummer av Röda Korset Magasin möter du några av dem - Marianna, Renm, Tizhbeen och Muhammad, vars trygga plats dagtid är Rödakorshuset i Stockholm. Där finns människor som lyssnar, ett mål mat och ett vilrum där han kan sova en stund.
Nr. 4 2018

Nr. 4 2018

Ett av människans mest grundläggande behov är gemenskap. Samtidigt splittras familjer och vänner av krig och konflikter – varje dag. Och även i Sverige lever många människor utanför de sammanhang som de flesta av oss tar för givna. Vad gör det med människor som drabbas? Och vad kan vi göra åt det? Temat för detta nummer är ”Rätten till sin familj”. Runt om i världen men också här hemma.
Nr. 3 2018

Nr. 3 2018

Under sommarens bränder spelade Röda Korset en viktig roll i kampen mot elden. "Sommaren är ett exempel på vad vi kan få vänja oss vid i framtiden", säger hållbarhetsexperten Johan Kuylenstierna. Klimatförändringarna, och hur extremväder påverkar redan utsatta, är temat för första numret av nya tidningen Röda Korset Magasin.
Nr. 2 2018

Nr. 2 2018

”Ingen dröm är för stor. Man får till och med drömma om att bli en tiger.” Det säger Emilia Öhberg som ansvarar för Röda Korsets barnverksamhet Flyktfåglarna i Skövde. Att drömma om framtiden är inte en självklarhet för alla, särskilt inte för barn i familjer som flytt. Genom lek och kreativa övningar lär sig Mohammed Nour, Ghaith och de andra barnen förstå och sätta ord på sina känslor – och drömma om en framtid igen. Läs mer i årets andra – och sista – Henry. I samband med nästa nummer byter nämligen vår tidning skepnad.
Omslag Henry nr. 1 2018

Nr. 1 2018

”Någon kan ta barnen om jag lämnar dem i tältet.” Det säger Ismat Arca som flydde från Myanmar när hennes man dödades. Nu bor hon med sina två barn i ett tält som hon inte vågar lämna, inte ens för att hämta mat att äta. I årets första Henry kan du läsa om Ismat som tillsammans med 800 000 andra flyktingar bor i flyktinglägret Cox’s Bazar i Bangladesh, tätt intill varandra, i 30-gradig värme och utan tillräcklig tillgång till vatten och toaletter. Läget är desperat men Röda Korset arbetar intensivt med att hjälpa. Inte minst kvinnorna.
Henry omslag

Nr. 4 2017

"Man mår så gott själv av att göra sånt här!" Det säger volontären Anders Landén när han hämtar Karin, Sonja, Lena och Sven på äldreboendet Solgården i Våxtorp. Den känslan delar han med Mayar Ali som är frivillig i flyktinglägret Hassansham utanför Mosul i Irak. "Det känns fantastiskt att hjälpa till", säger hon när hon beskriver lägret som ett fängelse och berättar om hur hon bidrar till att göra tillvaron lite lättare för dem som bor där. Vad som förenar de två och att de är volontärer. De är två av 12 miljoner frivilliga rödakorsare - världen över. Möt dem i årets sista Henry.
Henry nr. 3 2017

Nr. 3 2017

”Utan Röda Korsets besök hade jag blivit galen.” Det säger Max Al-Jashaami, 25, som satt i Migrationsverkets förvar i sex månader. Läs om vad besöken från Röda Korsets volontärer betydde för honom – men också för de frivilliga som besökte honom. ”Jag lär mig mycket om människor, världen och mig själv”, säger Tove Kopperdal som inte bara är volontär utan också ny förbundsordförande i Ungdomsförbundet. Möt dem båda i årets tredje nummer av Henry.
Henry nr. 2 2017

Nr. 2 2017

Abdikaafi Jimaale är fem månader men väger som en nyfödd. Han har precis kommit till rödakorskliniken i Somalia tillsammans med sin mormor Fatuma, som tar hand om honom sedan mamman dött till följd av den svåra torkan. Hungern slår hårt. Abdikaafi och Fatuma är bara några av de miljontals människor som drabbats av hungerkatastrofen i stora delar av östra Afrika. I årets andra Henry kan du läsa om hur de och många fler får hjälp av Röda Korset.
Omslag tidningen Henry 1 2017

Nr. 1 2017

På biblioteket i Rinkeby är det full fart! Idman är på plats och drömmer om att plugga på universitetet. Tack vare läxhjälpen ska det gå, säger hon! Lite längre bort, i Sierra Leone, möter vi Mariema och Hamidu, två av alla dem vars liv förändrades i samband med ebolaepidemin 2014. ”Det enda som saknas nu är en rejäl karl", säger Mariema, samtidigt som Hamidu berättar att det fanns stunder då han faktiskt önskat att han dött. Läs om livet i Sierra Leone efter ebolan och om varför Idman i Rinkeby nu kan sova gott om natten i årets första nummer av Henry.
Omslag Henry nr. 4 2016

Nr. 4 2016

Begagnad, sjätte, sked, obligatorisk och kvavt. Det är enligt Haidar de svåraste orden att lära sig på svenska. I årets sista Henry berättar tandläkaren som flytt från Irak om hur han kämpat hårt för att lära sig ett nytt språk. Och om vilka oanade möjligheter det har gett honom i det nya hemlandet! Men det är inte alla som lyckas ta sig hela vägen hit till Sverige. Två av dem som stött på hinder längs vägen är Locky och Mary som skiljdes åt av människosmugglare innan de gav sig ut på den livsfarliga resan över Medelhavet. Resan höll på att sluta illa, men som tur var hände något oväntat.
Henry 3/2016 omslag

Nr. 3 2016

"En fördel med Sverige är att man kan odla potatis här." Det säger Piroz som flydde från Afganistan för ett år sedan. Nu kallar han skånska Vellinge för sitt hem och det är i Sverige han ser sin framtid. Detsamma gäller Reham som tack vare Internationella Kören vid GöteborgsOperan fått både nya vänner, ett nätverk – och ett jobb som ingenjör! Möt dem båda, och rödakorsaren Berit i Tidaholm, som fick stor hjälp av sina nyfunna vänner när hon drabbades av stroke. "Steget från att ge till att få hjälp är inte alltid så långt", säger Berit i årets tredje Henry.
Nr. 2 2016

Nummer 2/2016.

”Snöstormarna har varit det farligaste, många tält rasade samman med barn sovande under presenningarna.” Det berättar snickaren Abu Said som flydde till Libanon när kriget bröt ut i Syrien för fem år sedan. I årets andra Henry möter vi Abu Said och andra som flytt över bergen till det lilla grannlandet i väst som nu hyser två miljoner flyktingar. Läs om deras vardag på flykt, om hjälpen de får från Röda Korset och om deras längtan tillbaka till hemlandet.
Nr. 1 2016

Nummer 1/2016.

I årets första Henry möter vi Hovhanes i Skövde. Han ska snart fylla 20 år, men i tre år låg han som ett paket i sängen och var helt apatisk. När han vaknade upp kände han inte igen sitt ansikte – han hade fått skägg. Idag är han, bland annat tack vare hjälp från Röda Korset, en energisk och hoppfull ung man på 19 år.
Nr. 4 2015

Nummer 4/2015.

Zuhir Mahmoud från Syrien hann passera genom Ungern innan gränsen stängdes. Hans mål är Tyskland och att hans barn ska överleva och få en framtid. ”Jag är rädd för mina barns skull” säger Zuhir som flytt med sin familj via Turkiet, Grekland, Makedonien, Serbien och Kroatien. Henry har träffat flyktingar hela vägen från Europas yttre gräns till Sveriges största asylboende i Vänersborg.
Nr. 3 2015

Nummer 3/2015.

”Även om vi vuxna är ledsna måste barnen få skratta”. Det säger Bashar som för två år sedan flydde från krigets Syrien och kom till Eskilstuna. Han om någon vet hur viktigt det är med sysselsättning och att lära sig det nya språket. Därför har han engagerat sig som rödakorsvolontär och besöker varje vecka asylboendet dit han själv kom som nyanländ. Möt Bashar och läs om hans engagemang i årets tredje Henry.
Nr. 2 2015

Nummer 2/2015.

”Det handlar om medmänsklighet och empati för i helvete.” Så svarar operasångerskan Malena Ernman på frågan om varför hon tar ställning mot rasismen. Möt operasångerskan som inte bara gör sin stämma hörd på världens operascener, utan också tar ställning i sociala medier. I Henry berättar Malena att hon inte tycker att det hon gör är modigt utan, som hon själv säger, en självklarhet.
Nr. 1 2015

Nummer 1/2015.

Följ med Henry till asylboendet i Älgarås där boende och frivilliga rödakorsare hjälps åt att skapa en mötesplats full av liv och gemenskap. Förutom att ordna kafé och språkträning har man bland annat åkt på utflykt, lagat mat, bowlat och spelat bingo tillsammans. ”Man kommer långt med nyfikenhet och en kopp kaffe” säger initiativtagaren Hagar Schön, som menar att det behöver inte vara svårt eller ta så mycket tid.