Translate
Sök
Hjälpen når ut med lokala volontärer från Röda Korset i Sydsudan. Hjälpen når ut med lokala volontärer i Sydsudan.
World Disasters Report 2018
31 okt 2018

Så kan fler nås av katastrofhjälp trots mer begränsade resurser

Internationella rödakorsfederationens rapport World Disasters Report 2018 visar att miljontals människor som behöver humanitärt stöd inte får nödvändig hjälp.

Det gäller de som drabbats av en konflikt, som i Syrien eller Jemen, eller en naturkatastrof som jordbävningen och tsunamin i Sulawesi, Indonesien. Det gäller även de som drabbats av hälsokatastrofer som ebolautbrottet i Demokratiska Republiken Kongo.

– Vi måste nå fler med mer begränsade resurser – då måste vi ta rätt beslut innan, under och efter en katastrof. Rapporten som släpps idag ger ett antal rekommendationer för hur vi ska kunna uppnå detta, säger Margareta Wahlström, ordförande för Svenska Röda Korset.

En viktig lösning som lyfts i rapporten är att investera mer tid, resurser och tillit i lokala humanitära organisationer. Lokala organisationer finns på plats före, under och efter en katastrof. Deras permanenta närvaro gör att de kan agera snabbare än deras internationella motsvarigheter och behöver mindre resurser för att göra det.

– Lokala Röda Kors- och Röda halvmåneorganisationer finns på plats innan katastrofen sker. De vet vilka människor som är sårbara och hur man når dem. Den sortens arbete behöver ett ökat stöd om vi ska nå alla som drabbats av en katastrof, säger Margareta Wahlström, ordförande för Svenska Röda Korset.

Ett exempel är Sydsudanesiska Röda Korset, en av Svenska Röda Korsets långsiktiga partnerorganisationer, som använder motorcyklar för att nå ut till avlägsna byar med sjukvårdsutrustning. För att nå långsiktighet utbildar de byborna i hälsovård. Utbildningen inkluderar exempelvis hur man identifierar och behandlar barn under fem år för malaria, lunginflammation och diarrésjukdomar. 

Läs hela World disasters report 2018.