Translate
Sök
Fredrik Runsköld under sitt förra uppdrag i Sydsudan.
Blogg
16 dec 2016 Av: Fredrik Runsköld

"Hade bara 24 timmar på mig"

Det här uppdraget kom med väldigt kort varsel och det har varit mycket svårare att förbereda sig, både för mig själv, men framförallt för min familj.

Om några timmar åker jag till trakten kring Mosul i Irak. Allt är packat, väntar på taxin.

Förra gången skulle jag till Sydsudan och vi hade vetat att jag skulle i ungefär 3 månader. Den här gången hade jag inte en tanke på att ta ett nytt uppdrag, i alla fall inte just nu. Men sen kom förfrågan förra veckan om att åka till Irak. Jag hade 24 timmar på mig att bestämma mig om jag kunde åka eller inte. 

Vi är 1 st mobilt kirurgteam (MST) den här gången och skillnaden mot Sydsudan är milsvid, där vi hade som mest 5 stycken fulla MST, 25 personer. Nu blir vi sex eller sju personer.Fyra utav dessa jobbade jag med i Sydsudan under 2015. Det känns tryggt att känna mer än halva teamet sen innan. 

Learning by doing! Jag reser med en mycket lättare packning den här gången. Jag har försett mig med mina vanliga MÅSTEN: Pannlampa, Kängor, vattenflaska, Externt extra batteri, alla papper i ordning, samt en dator försedd med ett antal säsonger av diverse tv-serier jag inte hunnit se, om det skulle bli tid över.  

Ha det bäst där hemma!

/Fredrik Runsköld, sjuksköterska på uppdrag för Röda Korset.