Translate
Sök
Fredrik Runsköld (i blå tröja) tillsammans med sina kollegor.
16 dec 2016 Av: Fredrik Runsköld

Flickan leker och skrattar trots det hemska

"Det svåraste med att vara i en krigszon är att dela smärtan med barnen som lider. Jag kan kan inte stänga av min empati, och hoppas att jag aldrig kommer kunna det".

Martin Agge Norrgaard skrev detta idag på sin FB. Han är vår kirurg här i Irak och formulerade det vi alla känner så väl i dessa ord. 

Barnen är det jobbigaste att hantera i det här jobbet. Ibland undrar man hur dom står ut i allt elände. Vi har en liten flicka på 7 år från Mosul på avdelningen nu, hennes familjs hus träffades av en granat. Hennes högra ben är amputerat under knä och vänster hand saknar lillfinger. Man kan inte fatta vilken återhämtningsförmåga som finns hos barn, hon leker och skrattar som vilket barn som helst trots att det bara är några veckor sen det hände. 

Vi jobbar på så gott vi kan, vi väntar fortfarande på en del utrustning men den är på väg. Det mest bisarra i den här situationen är att vi befinner oss bara ca 4 mil från fronten och vi märker absolut ingenting av kriget, vi kan röra oss fritt, även nattetid om vi vill. 

Ha det bäst där hemma!

/Fredrik Runsköld, sjuksköterska på uppdrag för Röda Korset

*citatet oavn är översatt från engelska – ”The most difficult part of being in a warzone is sharing the pain of the children suffering. I am unable to turn off my empathy, and hope I will never be”.