Translate
Sök
FOLKRÄTT
20 mar 2019 Av: Therese Löf, frivillig första hjälpare och utbildare i lokal krisledning samt Kristina Borg, Tematisk rådgivare, Folkrätt och Humanitära värderingar

Vikten av att skydda emblemet som skyddar

Svenska Röda Korsets emblemgrupp får årligen in ungefär 150 ärenden där det röda korset används felaktigt. Det är främst allmänheten som kontaktar oss. En av de flitigaste ”emblem-ambassadörerna” är Therese Löf. Läs varför hon tycker att skyddet för det röda korset är så viktigt.

Eftersom det röda korset räddar människors liv i väpnad konflikt måste det alltid respekteras. Det är viktigt att det inte heller i fredstid används felaktigt så att dess skyddsvärde urholkas. Svenska Röda Korset arbetar, på uppdrag av staten, med att informera om skyddsemblemet samt kontakta de som använder skyddsemblemet felaktigt.

Emblemgruppen, som består av fyra frivilliga emblemhandläggare och en anställd rådgivare, har till uppdrag att kontakta de personer eller företag som använder det röda korset felaktigt. Vi får årligen in ungefär 150 ärenden som uppmärksammas av flertalet personer runt om i landet. En av de flitigaste ”emblemambassadörerna”, som regelbundet anmäler ärenden är Therese Löf. Nedan berättar hon varför. 

”Jag har stött på det röda korset på vit botten på alla möjliga ställen – i broschyrer från myndigheter för att symbolisera sjukvård, på första hjälpen-väskor, i loggor för olika privata vårdgivare, på skämtsamma t-shirtar och på skor eller till och med smycken för sjukvårdspersonal. Jag studerar till ett sjukvårdsyrke, och därför ser jag ofta felanvändning inom just sjukvården, men man ser det även på andra ställen. Det görs, precis som i övriga fall, självklart oftast i all välmening. För många är det röda korset på vit botten en symbol för all sjukvård eller första hjälpen, och jag tror att få känner till att man inom EU rekommenderar att den officiella skyltningen för sjukvård i största allmänhet ska vara ett vitt kors på grön botten. Det är helt enkelt inte tillräckligt känt att det röda korset på vit botten ägs av staten och enligt bara får användas för vissa syften.

Ibland så stöter jag på symboler som liknar det röda korset och där jag inte är helt säker på om det är tillräckligt likt för att det ska göra något eller inte. Enligt lag får man nämligen inte heller felaktigt använda symboler som kan förväxlas med det röda korset. Men numera har jag slutat fundera på om det är för likt eller inte – jag skickar även det till emblemgruppen, så får de som är experter på frågan avgöra istället.

För mig är det viktigt att vi i Sverige har en bra beredskap för kris och krig, och därför gör jag vad jag kan för att bidra till den. Detta är en del i det. Det tar det inte lång tid att ta en bild med min mobil eller kopiera en länk till en hemsida där jag sett det röda korset användas felaktigt, och skicka ett meddelande till emblemgruppen. Det är en så liten insats från min sida, samtidigt som det är en så viktig fråga i det långa loppet. Jag tycker alltid att det känns som att det är värt det. Ingen kan ändra allt, men alla kan göra något. Jag hoppas därför att fler vill lägga någon minut på detta om ni ser emblemet användas på fel sätt.”

Vad kan du då göra? Håll utkik och återkom till emblemgruppen, via följande formulär, om du har frågor eller vill anmäla misstänkt felaktig användning.

Mer information finns på vår hemsida. Du kan också läsa tidigare blogginlägg om exempelvis emblemens skydd, vårt informationsarbete eller emblemkampanjen i sociala medier.

Tack för att du bidrar – emblemen räddar liv!

 

Taggar

Folkrätt