Translate
Sök
FOLKRÄTT
31 aug 2017 Av: Kristina Lindvall, folkrättsrådgivare Svenska Röda Korset

Vad behöver du veta om den humanitära rätten?

Vilken kunskap är relevant för just dig och vad kan du göra för att bidra till att öka medvetenheten om dessa frågor? Nu finns en ny publikation med information som du kan ta till dig av och hjälpa till att sprida brett i samhället.

Under sommaren kom en ny publikation, ”Information om den humanitära rätten”. Skriften, som ges ut av Totalförsvarets folkrättsråd, har tagits fram av Svenska Röda Korset och har som syfte att öka kunskapen om krigets lagar i Sverige. En ökad kunskap brett i samhället bidrar till allas vårt skydd vid en eventuell konflikt.

I publikationen tydliggörs i kortfattade kapitel grunderna i den humanitära rätten, hur reglerna genomförs i Sverige, hur de förhåller sig till närliggande regelverk och hur Röda Korset arbetar nationellt och internationellt i dessa frågor. Dessutom innehåller skriften kapitel som är särskilt riktade till journalister, sjukvårdspersonal, personal i skolan och vid civila myndigheter.

Publikationen lanserades vid ett seminarium i Almedalen där försvarsminister Peter Hultqvist och Anders Danielsson, generalsekreterare Svenska Röda Korset samtalade om skriften och vikten av kunskap i den humanitära rätten. Moderator var Dick Clomén, Svenska Röda Korset. Du kan ta del av seminariet ”Den internationella humanitära rätten viktigare än någonsin”, här.

Vet du vad du och människor i din närhet behöver veta om den humanitära rätten? Om du, eller någon annan, känner sig osäker finns publikationen att beställa (gratis), eller ladda ner, här.

Rödakorsare med tillgång till Intranätet Rednet kan också beställa skriften via Föreningsbutiken.

Taggar

Folkrätt