Translate
Sök
Det röda korset, den röda halvmånen och den röda kristallen är skyddsemblem för att utmärka militär och civil sjukvård under väpnad konflikt. Det röda korset, den röda halvmånen och den röda kristallen är skyddsemblem för att utmärka militär och civil sjukvård under väpnad konflikt.
Folkrätt, Emblem
13 dec 2018 Av: Kristina Borg, Tematisk rådgivare, Folkrätt och Humanitära värderingar, Svenska Röda Korset

Symboler som räddar liv – hjälp oss att sprida budskapet!

Just nu pågår en informationskampanj om emblemens betydelse och skydd. För kampanjer har det tagits fram en film om symbolerna som räddar liv som ni kan se här i blogginlägget. Gå också in på Svenska Röda Korsets Facebook-sida för att se och dela filmen.

Jag har i tidigare blogginlägg berättat om att det röda korset, den röda halvmånen och den röda kristallen är skyddsemblem för att utmärka militär och civil sjukvård under väpnad konflikt. Detta skydd finns inskrivet i både Genèvekonventionerna och i svensk lagstiftning - Lag (2014:812) om skydd för kännetecken i den internationella humanitära rätten. 

Det här är dock en information som är värd att upprepas gång efter gång. Varför? Det handlar helt enkelt om att dessa symboler räddar liv – de ger skydd åt sårade, sjuka, sjukvårdpersonal samt sjukvårdsbyggnader och transporter. För att emblemen ska uppnå fullvärdigt skydd då det verkligen gäller, är det viktigt att redan i fredstid sprida kunskap om emblemen samt att all felaktig användning upphör.

Att informera om emblemen och dess skydd är ett uppdrag som Svenska Röda Korset har fått av svenska staten. Som en del i detta arbete har vi därför tagit fram en kort informationsfilm (50 sekunder) som finns här nedan och på vår Facebook-sida. Vi vill med denna film nå ut till så många som möjligt med basfakta kring emblemen och dess skydd. För dig som är nyfiken och vill lära dig mer finns fördjupande information på Svenska Röda Korsets hemsida.

Du kan också göra en insats – först och främst genom att se filmen. Du kan också dela den i dina sociala medier och bli en del av det viktiga informationsarbetet för att stärka emblemens skydd.

 

Det går bra att kontakta emblem@redcross.se om du har frågor eller vill anmäla felaktig användning.            

Tack för att du bidrar – symbolerna räddar liv!