Translate
Sök
Foto: Thomas Henrikson, MSB Foto: Thomas Henrikson, MSB
Folkrätt, Krisberedskap
24 maj 2018 Av: Kerstin Lundahl Söderman, Enhet Krishantering och beredskap, Svenska Röda Korset

Krisberedskapsveckan

I början av nästa vecka, landar den omtalade Broschyren i 4,8 miljoner postlådor och postfack. Broschyren som fått namnet ”Om krisen eller kriget kommer”.

Broschyren "Om krisen eller kriget kommer" handlar om hur du och jag själva kan förbereda oss inför större samhällsstörningar.

  • Att göra praktiska förberedelser, som att ha tillgång till mat, vatten, värme och kunna kommunicera också när transporter eller elnät och betalningssystem inte fungerar som de ska.
  • Att vara mentalt förberedd. Ha kunskap om och tänkt över hur man ska agera i olika situationer. Detta för att minska vår egen sårbarhet och för att öka samhällets möjligheter att hjälpa dem som behöver det mest.

Broschyren handlar också om informationspåverkan – om vikten av att vara källkritisk. Varför sprids den här informationen? Vem är avsändare? Är källan trovärdig?

Samma vecka som broschyren delas ut pågår Krisberedskapsveckan, en kampanj som genomförs för andra gången och som kommer att vara årligen återkommande. I år kommer det att vara aktiviteter i 220 av landets 290 kommuner. Som frivillig försvarsorganisation är Röda Korset med och stödjer kampanjen för första gången. Vi vet hur viktigt det är med god beredskap. Detta gäller också i Sverige, även om vi förhållandevis sällan drabbas av kriser. Den som är förberedd har större förutsättningar att klara sig själv och kan också hjälpa andra. Läs mer på www.dinsäkerhet.se

Ni som är gamla nog att ha upplevt millennieskiftet minns säkert hur alla förberedde sig på det värsta. Ingenting skulle ju fungera efter tolvslaget, enligt det värsta scenariot. Vi bunkrade mat och vatten och min granne erbjöd mig och min familj att söka värme vid deras öppna spis, om elen skulle slås ut i midvinterkölden. Som tur var blev det ingen katastrof den natten. För stunden finns ingen liknande, konkret händelse att oroa sig för. Men ingen vet ju när det oväntade inträffar. När broschyren kommer är den en god anledning att tänka över vad du bör göra för egen del. Och att prata med grannarna om hur ni kan hjälpas åt. Tillsammans klarar vi mycket – också i krisen!

PS. I slutet av broschyren uppmuntras du som vill mer att
1)      utbilda dig i första hjälpen och
2)      engagera dig i en frivilligorganisation
Hos Röda Korset kan du lära dig första hjälpen eller slå två flugor i en smäll – bli frivillig i en Första hjälpen-grupp. Det finns också andra volontärsuppdrag att välja bland. Välkommen att höra av dig!

Taggar

Folkrätt