Translate
Sök
ICRCs Generaldirektör Yves Daccord på besök hos Svenska Röda Korset ICRCs Generaldirektör Yves Daccord på besök hos Svenska Röda Korset
Folkrätt
25 jan 2018 Av: Therese Garmstedt, Junior Folkrättsrådgivare, Svenska Röda Korset

Framtida utmaningar för folkrätten

För två veckor sedan var Internationella Rödakorskommitténs (ICRCs) generaldirektör Yves Daccord här i Sverige och besökte då bland annat oss på Svenska Röda Korset. Under hans besök på Svenska Röda Korset höll han ett kort samtal om de utmaningar som världen står inför idag och vilka som kan komma i framtiden. Denna veckas blogginlägg innehåller ett videoklipp från samtalet där han berättar kort om en av framtidens utmaningar som kan komma att påverka hur vi ser på folkrätten i stort.

 

Den utmaning som Yves Daccord nämner i videon, staters svårighet att skapa nya internationella avtal med konsensus kommer med all sannolikhet att påverka utvecklingen av folkrätten. Vi har bland annat sett det under förhandlingarna av kärnvapenförbudet där vissa stater inte kunde prioritera det humanitära hot det medför att både inneha och använda kärnvapen framför sina egna säkerhetstrategiska intressen. I och med problematiken med att konsensus blir svårare och svårare att uppnå ska det bli väldigt spännande att se hur man i framtiden skapar internationella avtal och ifall det ens kommer att gå att få igenom avtal. Som sagt, en väldigt intressant framtid väntar nog alla oss intresserade av folkrätt.