Translate
Sök
Familj i byn Twante
Myanmar
16 nov 2016 Av: På praktik i Myanmar

Så får byborna rent vatten

Vi besökte byn Twante där en ny damm byggts.

Omkring november börjar det bli sommar i Myanmar. Alltså med en temperatur som vanligen känns som den ligger på 35-40 grader.

En sådan dag åkte vi iväg till byn Twante för att spela in en film om hur det har gått för ett projekt som svenska Röda Korset stöttar. Projektet har framförallt gått ut på att minska antalet personer i byn som blir sjuka pga dåligt vatten. Detta har de gjort genom att ha byggt en damm omgärdat av stängsel och genom att förändra attityder och vanor gällande vatten hantering.

Vi har inte varit utanför Yangon särskilt mycket, så det var trevligt att se lite annat. För att kunna ta sig till byn Twante måste man åka med färja över floden till Dala, som är som en slags förort till Yangon. Jag märkte redan när vi åkte av färjan vilken annan standard det var. Dala är lite av en transit stad som folk tar sig till från hela det syn västra deltat bl.a för att senare försöka jobba i Yangon. Eftersom många inte vill stanna i där har det lett till att människorna där lägger mindre energi på att utveckla Dala istället.

Efter att ha åkt igenom Dala ledde vägen oss ut på landsbygden mot Twante.

Väl i Twante träffade vi upp alla Röda korset volontärer från byn, 20 personer som hälsade oss välkomna och sedan fick vi presentera oss själva. Sen gick vi och tittade på en damm Svenska RK har varit med och finansierat i byn. Dammen är tänkt att samla regnvatten då det inte finns tillgång till någon annan renare vattenkälla.

Därefter fick vi träffa en familj som hade varit sjuka, för de hade haft problem med att skaffa rent vatten, men nu hade det mycket bättre.