Läs gärna om hur vi använder insamlade pengar och varifrån de kommer. För mer detaljerade siffror, titta gärna i Röda Korset årsredovisning.
90-konto garanterar effektivitet
Röda Korset har ett 90-konto. Det är en kvalitetsstämpel för seriösa insamlingsorganisationer och en garanti för att din gåva används så effektivt som möjligt. För att ha ett 90-konto kräver Svensk insamlingskontroll att högst 25 procent av de totala intäkterna går till insamlingskostnader och administration samt medlemskostnader. För Röda Korset är den siffran 18 procent (2017). Läs om kraven i sin helhet på insamlingskontroll.se
FRII:s kvalitetskod ökar transparensen
Röda Korset ingår i branschorganisationen Frivilligorganisationernas Insamlingsråd, FRII. FRII verkar för etisk och professionell insamling, och medlemsorganisationerna måste följa FRII:s kvalitetskod. Läs mer om hur det fungerar på frii.se.
Interna kontroller
Vi nöjer oss dock inte med externa kontroller. God intern kontroll är en avgörande del i Svenska Röda Korsets verksamhet. Vi har bland annat tydliga regler som rör fakturahantering, kring till exempel attestering och firmateckningsrätt. Regler för inköp och reseräkningar finns också.
Den interna kontrollen har sin grund i COSO-modellen. Läs mer om internkontroll i Årsredovisningen 2017.
Arbete mot korruption
Svenska Röda Korset arbetar i några av världens fattigaste länder där korruption är en stor utmaning. De flesta länder i konflikt eller utdragen humanitär kris har ofta svaga institutioner vilket ökar risken för korruption. Vi har nolltolerans mot korruption av alla slag men korruption något vi alltid måste förhålla oss till och jobba proaktivt för att förhindra. Det gör vi på flera olika sätt. Vi har tydliga riktlinjer för hur misstänkta fall av korruption ska hanteras. Bland åtgärderna finns till exempel kontantgränser för högriskområden, att revisorer tidigt kopplas in som en del av de första åtgärderna vid akutinsatser och en oberoende intern utredningsfunktion. Det är inom Röda Korset i Sverige och utomlands förbjudet att medverka till korruption genom att ge eller ta emot mutor i form av pengar, gåvor, sexuella tjänster eller andra förmåner.
Höga krav på öppenhet
Röda Korset har långsiktiga samarbetsavtal med 12 länder. Vi har återkommande samtal om korruption med systerföreningarna i dessa länder. Korruption kan vara en svår och känslig fråga men vi har lång erfarenhet och ställer höga krav på öppenhet vilket underlättar arbetet. Vi samarbetar med Internationella Rödakors- och halvmånefederationen IFRC, och våra nordiska systerföreningar i arbetet mot korruption. Bland annat finns det en korruptionsutredare på IFRC i Genève som bistår alla länder.
Svenska Röda Korsets Uppförandekod
Svenska Röda Korsets uppförandekod bygger på Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationens Code of Conduct.