Translate
Sök
De senaste veckorna har 380 000 människor flytt till Bangladesh. Den humanitära situation är svår. (Foto: ICRC)
Rakhine
15 sep 2017

Vi ökar hjälpen till flyktingar från Myanmar

Hundratusentals har flytt undan våldsamheterna i Rakhine i Myanmar. Röda Korset ger livsviktig hjälp på plats.

Hjälp oss rädda liv vid katastrofer!

– Vi är oroliga över de våldsamheter som har brutit ut och hur det påverkar människor i området, säger Karl Torring, Svenska Röda Korsets enhetschef för Asien.

Den senaste tiden har omkring 370 000 människor flytt till grannlandet Bangladesh, från delstaten Rakhine i Myanmar (även kallat Burma). Många har lämnat sina hem utan att få med sig mer än lite kläder.

Sedan tidigare lever över en halv miljon på flykt i Cox’s Bazar i Bangladesh. Just nu är Bangladesh dessutom drabbat av stora översvämningar som gjort att ytterligare 300 000 människor förlorat sina hem.

– Det pågår en allvarlig humanitär kris på båda sidorna om gränsen, säger Karl Torring.

Röda Korset har arbetat i området länge. Men den senaste tiden har vi ökat vår insats. Nu arbetar vi för fullt med att hjälpa människor både i Bangladesh och i Rakhine.

 

De senaste veckorna har vi hjälpt tusentals familjer med mat, rent vatten, första hjälpen, mediciner och tak över huvudet. Vi hjälper även människor som kommit ifrån sina familjer att återfå kontakten med dem och vi hjälper till med efterforskning av försvunna.

Röda Korset arbetar sedan flera år i regionen för att öka människors kunskap om första hjälpen och hur sjukdomar sprids. Det gör att människor kan hjälpa varandra även då det inte finns sjukvård att tillgå. I Rakhine gör vi även särskilda insatser för att öka tillgången på sjukvård, då människor där har mycket svårt att få hjälp idag.