Du är här: Startsida/Teman/Afghanistan

Vårt arbete i Afghanistan

Zena Awad, senior rådgivare inom hälsa och resiliens på Svenska Röda Korset och läkaren Habib Abdul Rahman som arbetar i ett mobilt hälsoteam i Afghanistan. Foto: Karl Torring
Skicka till:

Svenska Röda Korset har samarbetat med Afghanska Röda Halvmånen i över 20 år. Stödet fokuserar på hälsa och vänder sig till utsatta människor, bland annat kvinnor och barn på landsbygden.

Vilka är de tre viktigaste programmen som Svenska Röda Korset stödjer i Afghanistan?

- Mobila hälsokliniker, vatten och sanitetsprogram samt utbildning inom hälsa och första hjälpen, säger Zena Awad, senior rådgivare inom hälsa och resiliens på Svenska Röda Korset.

- De mobila hälsoteamen åker till avlägsna byar där det inte finns hälsovård. De jobbar i katastrofer, översvämningar och jordskred och når de mest utsatta grupperna.

Afghanska Röda Halvmånen utbildar volontärer som arbetar med hälsoutbildning, förebyggande hälsa och första hjälpen. En utmaning är att få fler kvinnor att söka vård under graviditet och förlossning.

- I Afghanistan är nästan alla läkare och barnmorskor män. Farmödrar och mormödrar har en auktoritär ställning och därför utbildar vi dem de är organiserade i kommittéer. På så sätt når Röda Halvmånen fler män och kvinnor med budskapet om att kvinnor behöver hälso- och sjukvård. Det har minskar risken för graviditetsrelaterade komplikationer.

I Afghanistan dör 400 kvinnor av 100 000 födslar i barnsäng. I Sverige är siffran 4 på 100 000! 10 miljoner barn dör före 5 års ålder.

Vad har gjort störst intryck på dig i Afghanistan? 

- Många har gjort starka intryck på mig under mina fältbesök. Sist träffade jag läkaren Habib Abdul Rahman som arbetar i ett mobilt hälsoteam. Han hade nyligen fått utbildning i psykosocialt stöd. Han hade följt upp på en patient som hade sökt dyr vård i grannländerna för sina magsmärtor utan resultat. Läkaren frågade om patientens livsstil och det kom fram att han åt ohälsosamt, aldrig motionerade och var stressad. Efter några möten med Röda Halvmånen så har patienten börjat må bra. Han motionerar, äter hälsosamt och kan hantera stress bättre.

Tidigare delade hälsoteamen ut medicin men nu arbetar de mer förebyggande.

Svenska Röda Korsets stöd till Afghanistan är 15 miljoner kronor år 2015. Vi når 1,5 miljoner människor .

- Vi finns på plats före, under och efter en katastrof.

Aktiviteter som Röda Korset stödjer i Afghanistan

 • Utbildning av frivilliga i första hjälpen och grundläggande hälsokunskap.
 • Familjeplanering, preventivmedel.
 • Vaccination och näringstillskott för barn och kvinnor.
 • Mobila hälsokliniker.
 • Borra brunnar.
 • Bygga toaletter.

 Skänk 106 kronor som räcker till 20 vaccinationspaket!

Stöd vårt arbete i Afghanistan

Du kan stödja vårt arbete i Afghanistan genom att köpa något i vår shop. Ge en sjuksköterska, ett vaccinationspaket, rent vatten, en latrin eller en barnmorska.

Ikon för shop
Till vår shop
 

Dagbok från vår delegat Christer Östmark

Christer Östmark är barnsköterska och arbetar på en barnklinik i Kandahar i Afghanistan. Christer har stor erfarenhet av internationella uppdrag: Sedan 2001 har han varit i Sydsudan, Uganda, Pakistan och Haiti för Röda Korset och även gjort internationella uppdrag för Läkare Utan Gränser och Afrikagrupperna. Här hemma har Christer arbetat många år på Barn och Ungdomskliniken i Eskilstuna samt på Astrid Lindgrens Barnsjukhus på Karolinska. Här berättar han om hur vardagen ser ut på barnkliniken i Kandahar.

Christer Östmark

Se bildspel

Säkerhetssituationen blir allt mer oförutsägbar i ett redan konfliktdrabbat Afghanistan. Men tack vare det starka nätverket av 46 000 volontärer kan Afghanska Röda Halvmånen fortsätta arbeta med den humanitära hjälpen över hela landet. Det här bildspelet visar vårt frivilligarbete i Afghanistan.

Afghanistan
Se bildspelet

 

Ett folk trängt mellan två sidor

De utmaningar som mött afghanerna under 2010 och som beror på konflikten i landet kommer att bestå även under 2011. Det bedömningen gör Internationella rödakorskommittén. Även under 2011 kommer civila att dödas, och människor kommer att drivas på flykt och sakna tillgång till sjukvård.

En afghansk pojke skadad av bomb på familjens gård
Läs mer om läget i landet här (på engelska)

Se bilder från Afghanistan

En bebis vårdas för svår diarré på ett sjukhus i Afghanistan. Mamman var tvungen att vandra i fyra dagarför att nå den enda klinik i området som kunde ge den vård som behövdes. Under vandringen förvärrades bebisens tillstånd.

Barn_Afghanistan_sjuk
Se fler bilder från Afghanistan på Int Rödakorskommitténs hemsida

Se film från

I Kandahar ligger Mirwais-sjukhuset som är det enda sjukhuset i ett upptagningsområde med omkring 4 miljoner människor. Där opererar Internationella rödakorskommitténs (ICRC) läkare och lokala läkare varje månad 500-700 patienter med krigsskador - de flesta civila. På barnavdelningen ligger två barn i varje säng, och operationssalen används dygnet runt. (På engelska)

Afghanistan, en operationssal på Mirwaissjukhuset i Kandahar
Se filmen på Youtube

Vad säger krigets lagar?

Postkodlotterietslogo Röda Korsets arbete i Afghanistan genomförs med stöd av Svenska PostkodLotteriet
Etiketter:
 • maj 06 Från Röda Korset Många döda i jordskred i Badakhshan

  Den 2 maj 2014 inträffade ett katastrofalt jordskred nära byn Abi-Barak i provinsen Badakhshan, i nordöstra Afghanistan. En hel sida av ett berg kollapsade och stängde in hundratals bybor under jordmassorna. Det finns fortfarande risk för nya jordskred i området. Katastrofen i Badakhshan är en del av ett större oväder som drabbat fler än 70 000 människor i norra Afghanistan. Vår systerförening Afghanistan Röda Halvmåne var den första organisationen som kunde dra igång hjälpinsatser i de flesta av de drabbade områdena. Nu väntar mer regn, och det går inte att utesluta möjligheten att ännu fler människor drabbas av nya översvämningar och jordskred.

Följande nyheter hämtas automatiskt in från andra nyhetskällor. Röda Korset kan därför inte ansvara för innehållet.

 • Dagens Nyheter 2015-03-25 Bowe Bergdahl anklagas för desertering

  Den amerikanske sergeanten Bowe Bergdahl, som var fånge hos talibanerna i Afghanistan, anklagas för desertering och dåligt uppförande. Det meddelar hans advokat. Bergdahls fall kommer att tas upp den 22 april i San Antonio.

 • Svenska Dagbladet 2015-03-25 Talibanfånge anklagas för desertering

  Den amerikanske sergeanten Bowe Bergdahl, som var fånge hos talibanerna i Afghanistan, anklagas för desertering och dåligt uppförande. Det meddelar hans advokat. Bergdahls fall kommer att tas upp den 22 april i San Antonio.

 • Svenska Dagbladet 2015-03-25 USA behåller soldater i Afghanistan

  USA:s president Barack Obama har ändrat planen på ett snabbt tillbakadragande av kring 5 000 amerikanska soldater från Afghanistan. Beslutet ses som en eftergift till Ashraf Ghani, reformvänlig afghansk president på besök i Vita huset.

 • Svenska Dagbladet 2015-03-24 Obama och Ghani ense om truppnärvaro

  Närmare 10 000 amerikanska soldater ska vara kvar i Afghanistan till slutet 2015. Men USA står fortfarande fast vid att uppdraget ska avslutas 2016. Det framgår efter en träff mellan president Barack Obama och den afghanske presidenten Ashraf Ghani.

Följande inlägg hämtas in automatiskt från olika sociala media, som till exempel externa bloggar. Röda Korset kan därför inte ansvara för innehållet.

Vill du hjälpa till?

Hjälp människor som drabbats av katastrofer och krig.

Ge din gåva här

Ge en gåva

Ge en gåva till människor som drabbats av kris och katastrof.

Ge din gåva här!