Du är här: Startsida/Teman/Afghanistan

Vårt arbete i Afghanistan

Videouppspelning ej tillgänglig

Det beror troligen på att Flash eller JavaScript är inaktiverat på din dator.

Skicka till:

I Afghanistan pågår en utdragen konflikt sedan flera decennier. Landet drabbas även av återkommande jordbävningar, jordskred, torka, extrema vintrar och översvämningar. Detta sammantaget har bidragit till att merparten av Afghanistans befolkning är extremt utsatt och sårbar.

I Afghanistan dör ett av sex barn innan det fyllt fem år och mödradödligheten är bland den högsta i världen.  Röda Halvmånen arbetar med att ge utsatta kvinnor och barn tillgång till hälso- och sjukvård genom 47 kliniker spridda över landet. På klinikerna finns kvinnlig personal som hjälper mödrar och barn med att förebygga barn- och mödradödlighet genom till exempel  vaccinationer och undersökningar.

Fler artiklar om läget i Afghanistan hittar du in navigeringen här till höger.

Se bildspel

Säkerhetssituationen blir allt mer oförutsägbar i ett redan konfliktdrabbat Afghanistan. Men tack vare det starka nätverket av 46 000 volontärer kan Afghanska Röda Halvmånen fortsätta arbeta med den humanitära hjälpen över hela landet. Det här bildspelet visar vårt frivilligarbete i Afghanistan.

Afghanistan
Se bildspelet

Stöd vårt arbete i Afghanistan

Du kan stödja vårt arbete i Afghanistan genom att köpa något i vår shop. Ge en sjuksköterska, ett vaccinationspaket, rent vatten, en latrin eller en barnmorska.

Ikon för shop
Till vår shop

 

Ett folk trängt mellan två sidor

De utmaningar som mött afghanerna under 2010 och som beror på konflikten i landet kommer att bestå även under 2011. Det bedömningen gör Internationella rödakorskommittén. Även under 2011 kommer civila att dödas, och människor kommer att drivas på flykt och sakna tillgång till sjukvård.

En afghansk pojke skadad av bomb på familjens gård
Läs mer om läget i landet här (på engelska)

Se bilder från Afghanistan

En bebis vårdas för svår diarré på ett sjukhus i Afghanistan. Mamman var tvungen att vandra i fyra dagarför att nå den enda klinik i området som kunde ge den vård som behövdes. Under vandringen förvärrades bebisens tillstånd.

Barn_Afghanistan_sjuk
Se fler bilder från Afghanistan på Int Rödakorskommitténs hemsida

Se film från

I Kandahar ligger Mirwais-sjukhuset som är det enda sjukhuset i ett upptagningsområde med omkring 4 miljoner människor. Där opererar Internationella rödakorskommitténs (ICRC) läkare och lokala läkare varje månad 500-700 patienter med krigsskador - de flesta civila. På barnavdelningen ligger två barn i varje säng, och operationssalen används dygnet runt. (På engelska)

Afghanistan, en operationssal på Mirwaissjukhuset i Kandahar
Se filmen på Youtube

Vad säger krigets lagar?

Postkodlotterietslogo Röda Korsets arbete i Afghanistan genomförs med stöd av Svenska PostkodLotteriet
Etiketter:
 • jun 17 Från Röda Korset Neutraliteten avgörande för Röda Halvmånen i Afghanistan

  Säkerhetssituationen blir allt mer oförutsägbar i ett redan konfliktdrabbat Afghanistan. Men tack vare det starka nätverket av 46 000 volontärer kan Afghanska Röda Halvmånen fortsätta arbeta med den humanitära hjälpen över hela landet. Det kanske viktigaste redskapet för detta är neutraliteten, att man inte tar ställning i konflikten.

Följande nyheter hämtas automatiskt in från andra nyhetskällor. Röda Korset kan därför inte ansvara för innehållet.

 • Sveriges Radio igår FP om tolkarnas situation: Inte moraliskt rätt

  Försvaret kan inte avsäga sig ansvaret för de tolkar som tidigare har arbetat för Sverige i Afghanistan. Det säger Folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman.

 • Sveriges Radio 2014-04-22 Många afghanska tolkar får inget skydd i Sverige

  Försvaret tar inget ansvar för de tolkar som tidigare har arbetat för Sverige i Afghanistan. När deras anställningskontrakt löpte ut upphörde också försvarsmaktens ansvar för tolkarna, visar ett tidigare hemligstämplat dokument. Det här går på tvärs mot Försvarets tidigare budskap att Försvarsmakten tar ansvar för tolkarnas skydd och säkerhet.' Försvarsmaktens hemligstämplade dokument om hur tolkarna ska hanteras Migrationsverket och Försvarsmakten om den officiella hållningen till tolkarna

 • Svenska Dagbladet 2014-04-20 Afghanval: Abdullah utökar ledningen

  Förre utrikesministern Abdullah Abdullah leder i rösträkningen efter presidentvalet i Afghanistan. Men han har inte så starkt stöd att det ger seger utan en andra omgång i maj.

 • Svenska Dagbladet 2014-04-16 Talibaner förlänger inte vapenvilan

  De pakistanska talibanerna, Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), säger att de inte kommer att förlänga vapenvilan som varit i kraft under fredsförhandlingarna med regeringen. Däremot säger de sig fortfarande vara engagerade i fredsprocessen.

Följande inlägg hämtas in automatiskt från olika sociala media, som till exempel externa bloggar. Röda Korset kan därför inte ansvara för innehållet.

Vill du hjälpa till?

Hjälp människor som drabbats av katastrofer och krig.

Ge din gåva här

Ge en gåva

Ge en gåva till människor som drabbats av kris och katastrof.

Ge din gåva här!