Du är här: Startsida/Teman/Afghanistan

Vårt arbete i Afghanistan

Videouppspelning ej tillgänglig

Det beror troligen på att Flash eller JavaScript är inaktiverat på din dator.

Skicka till:

I Afghanistan pågår en utdragen konflikt sedan flera decennier. Landet drabbas även av återkommande jordbävningar, jordskred, torka, extrema vintrar och översvämningar. Detta sammantaget har bidragit till att merparten av Afghanistans befolkning är extremt utsatt och sårbar.

I Afghanistan dör ett av sex barn innan det fyllt fem år och mödradödligheten är bland den högsta i världen.  Röda Halvmånen arbetar med att ge utsatta kvinnor och barn tillgång till hälso- och sjukvård genom 47 kliniker spridda över landet. På klinikerna finns kvinnlig personal som hjälper mödrar och barn med att förebygga barn- och mödradödlighet genom till exempel  vaccinationer och undersökningar.

Aktuellt: Jordskred dödade många i Badakhshan

Den 2 maj 2014 inträffade ett katastrofalt jordskred nära byn Abi-Barak i provinsen Badakhshan, i nordöstra Afghanistan. En hel sida av ett berg kollapsade och stängde in hundratals bybor under jordmassorna. Det finns fortfarande risk för nya jordskred i området. Läs mer om katastrofen här...

Fler artiklar om läget i Afghanistan hittar du in navigeringen här till höger.

Dagbok från vår delegat Christer Östmark

Christer Östmark är barnsköterska och arbetar på en barnklinik i Kandahar i Afghanistan. Christer har stor erfarenhet av internationella uppdrag: Sedan 2001 har han varit i Sydsudan, Uganda, Pakistan och Haiti för Röda Korset och även gjort internationella uppdrag för Läkare Utan Gränser och Afrikagrupperna. Här hemma har Christer arbetat många år på Barn och Ungdomskliniken i Eskilstuna samt på Astrid Lindgrens Barnsjukhus på Karolinska. Här berättar han om hur vardagen ser ut på barnkliniken i Kandahar.

Christer Östmark

Se bildspel

Säkerhetssituationen blir allt mer oförutsägbar i ett redan konfliktdrabbat Afghanistan. Men tack vare det starka nätverket av 46 000 volontärer kan Afghanska Röda Halvmånen fortsätta arbeta med den humanitära hjälpen över hela landet. Det här bildspelet visar vårt frivilligarbete i Afghanistan.

Afghanistan
Se bildspelet

Stöd vårt arbete i Afghanistan

Du kan stödja vårt arbete i Afghanistan genom att köpa något i vår shop. Ge en sjuksköterska, ett vaccinationspaket, rent vatten, en latrin eller en barnmorska.

Ikon för shop
Till vår shop

Ett folk trängt mellan två sidor

De utmaningar som mött afghanerna under 2010 och som beror på konflikten i landet kommer att bestå även under 2011. Det bedömningen gör Internationella rödakorskommittén. Även under 2011 kommer civila att dödas, och människor kommer att drivas på flykt och sakna tillgång till sjukvård.

En afghansk pojke skadad av bomb på familjens gård
Läs mer om läget i landet här (på engelska)

Se bilder från Afghanistan

En bebis vårdas för svår diarré på ett sjukhus i Afghanistan. Mamman var tvungen att vandra i fyra dagarför att nå den enda klinik i området som kunde ge den vård som behövdes. Under vandringen förvärrades bebisens tillstånd.

Barn_Afghanistan_sjuk
Se fler bilder från Afghanistan på Int Rödakorskommitténs hemsida

Se film från

I Kandahar ligger Mirwais-sjukhuset som är det enda sjukhuset i ett upptagningsområde med omkring 4 miljoner människor. Där opererar Internationella rödakorskommitténs (ICRC) läkare och lokala läkare varje månad 500-700 patienter med krigsskador - de flesta civila. På barnavdelningen ligger två barn i varje säng, och operationssalen används dygnet runt. (På engelska)

Afghanistan, en operationssal på Mirwaissjukhuset i Kandahar
Se filmen på Youtube

Vad säger krigets lagar?

Postkodlotterietslogo Röda Korsets arbete i Afghanistan genomförs med stöd av Svenska PostkodLotteriet
Etiketter:
 • maj 06 Från Röda Korset Många döda i jordskred i Badakhshan

  Den 2 maj 2014 inträffade ett katastrofalt jordskred nära byn Abi-Barak i provinsen Badakhshan, i nordöstra Afghanistan. En hel sida av ett berg kollapsade och stängde in hundratals bybor under jordmassorna. Det finns fortfarande risk för nya jordskred i området. Katastrofen i Badakhshan är en del av ett större oväder som drabbat fler än 70 000 människor i norra Afghanistan. Vår systerförening Afghanistan Röda Halvmåne var den första organisationen som kunde dra igång hjälpinsatser i de flesta av de drabbade områdena. Nu väntar mer regn, och det går inte att utesluta möjligheten att ännu fler människor drabbas av nya översvämningar och jordskred.

Följande nyheter hämtas automatiskt in från andra nyhetskällor. Röda Korset kan därför inte ansvara för innehållet.

 • Sveriges Radio 2015-01-22 "Ett osedvanligt ömmande fall"

  Nu kommenterar före detta utrikesminister Carl Bildt för Ekot fallet där han 2009 smugglade ut den dödsdömde studenten Sayed Pervez Kambaksh ur Afghanistan.

 • Svenska Dagbladet 2015-01-22 Bildt smugglade dödsdömd i regeringsplanet

  Carl Bildt smugglade ut en dödsdömd journalist ut ur Afghanistan i det svenska regeringsplanet. Det berättar den tidigare utrikesminister själv i en intervju med Expressen .

 • Sveriges Radio 2015-01-22 Carl Bildt hjälpte dödsdömd student

  Carl Bildt smugglade ut en dödsdömd student ur Afghanistan, skriver Expressen. Studenten ska förts till svenska regeringsplanet där Carl Bildt, som vid tidpunkten var utrikesminister, väntade.

 • Dagens Nyheter 2015-01-21 Nytt regeringsbakslag i Afghanistan

  Den politiska följetongen fortsätter i Afghanistan. Parlamentet kommer inte att godkänna sju av de tilltänkta ministrarna i den kraftigt försenade regeringen. Anledningen är att de har dubbla medborgarskap, vilket strider mot den afghanska grundlagen. Det gäller bland annat den tilltänkta inrikesministern samt utrikesministern.

Följande inlägg hämtas in automatiskt från olika sociala media, som till exempel externa bloggar. Röda Korset kan därför inte ansvara för innehållet.

Vill du hjälpa till?

Hjälp människor som drabbats av katastrofer och krig.

Ge din gåva här

Ge en gåva

Ge en gåva till människor som drabbats av kris och katastrof.

Ge din gåva här!