Stäng
Du är här: Startsida/Teman/Afghanistan

Vårt arbete i Afghanistan

Zena Awad, senior rådgivare inom hälsa och resiliens på Svenska Röda Korset och läkaren Habib Abdul Rahman som arbetar i ett mobilt hälsoteam i Afghanistan. Foto: Karl Torring
Skicka till:

Svenska Röda Korset har samarbetat med Afghanska Röda Halvmånen i över 20 år. Stödet fokuserar på hälsa och vänder sig till utsatta människor, bland annat kvinnor och barn på landsbygden.

Vilka är de tre viktigaste programmen som Svenska Röda Korset stödjer i Afghanistan?

- Mobila hälsokliniker, vatten och sanitetsprogram samt utbildning inom hälsa och första hjälpen, säger Zena Awad, senior rådgivare inom hälsa och resiliens på Svenska Röda Korset.

- De mobila hälsoteamen åker till avlägsna byar där det inte finns hälsovård. De jobbar i katastrofer, översvämningar och jordskred och når de mest utsatta grupperna.

Afghanska Röda Halvmånen utbildar volontärer som arbetar med hälsoutbildning, förebyggande hälsa och första hjälpen. En utmaning är att få fler kvinnor att söka vård under graviditet och förlossning.

- I Afghanistan är nästan alla läkare och barnmorskor män. Farmödrar och mormödrar har en auktoritär ställning och därför utbildar vi dem de är organiserade i kommittéer. På så sätt når Röda Halvmånen fler män och kvinnor med budskapet om att kvinnor behöver hälso- och sjukvård. Det har minskar risken för graviditetsrelaterade komplikationer.

I Afghanistan dör 400 kvinnor av 100 000 födslar i barnsäng. I Sverige är siffran 4 på 100 000! 10 miljoner barn dör före 5 års ålder.

Vad har gjort störst intryck på dig i Afghanistan? 

- Många har gjort starka intryck på mig under mina fältbesök. Sist träffade jag läkaren Habib Abdul Rahman som arbetar i ett mobilt hälsoteam. Han hade nyligen fått utbildning i psykosocialt stöd. Han hade följt upp på en patient som hade sökt dyr vård i grannländerna för sina magsmärtor utan resultat. Läkaren frågade om patientens livsstil och det kom fram att han åt ohälsosamt, aldrig motionerade och var stressad. Efter några möten med Röda Halvmånen så har patienten börjat må bra. Han motionerar, äter hälsosamt och kan hantera stress bättre.

Tidigare delade hälsoteamen ut medicin men nu arbetar de mer förebyggande.

Svenska Röda Korsets stöd till Afghanistan är 15 miljoner kronor år 2015. Vi når 1,5 miljoner människor .

- Vi finns på plats före, under och efter en katastrof.

Aktiviteter som Röda Korset stödjer i Afghanistan

  • Utbildning av frivilliga i första hjälpen och grundläggande hälsokunskap.
  • Familjeplanering, preventivmedel.
  • Vaccination och näringstillskott för barn och kvinnor.
  • Mobila hälsokliniker.
  • Borra brunnar.
  • Bygga toaletter.

 Skänk 106 kronor som räcker till 20 vaccinationspaket!

Stöd vårt arbete i Afghanistan

Du kan stödja vårt arbete i Afghanistan genom att köpa något i vår shop. Ge en sjuksköterska, ett vaccinationspaket, rent vatten, en latrin eller en barnmorska.

Ikon för shop
Till vår shop
 

Dagbok från vår delegat Christer Östmark

Christer Östmark är barnsköterska och arbetar på en barnklinik i Kandahar i Afghanistan. Här berättar han om hur vardagen ser ut på barnkliniken i Kandahar.

Christer Östmark
Etiketter:
  • maj 06 Från Röda Korset Många döda i jordskred i Badakhshan

    Den 2 maj 2014 inträffade ett katastrofalt jordskred nära byn Abi-Barak i provinsen Badakhshan, i nordöstra Afghanistan. En hel sida av ett berg kollapsade och stängde in hundratals bybor under jordmassorna. Det finns fortfarande risk för nya jordskred i området. Katastrofen i Badakhshan är en del av ett större oväder som drabbat fler än 70 000 människor i norra Afghanistan. Vår systerförening Afghanistan Röda Halvmåne var den första organisationen som kunde dra igång hjälpinsatser i de flesta av de drabbade områdena. Nu väntar mer regn, och det går inte att utesluta möjligheten att ännu fler människor drabbas av nya översvämningar och jordskred.

  • jan 12 Pressmeddelande från Röda Korset ​​Desperat situation i belägrade syriska områden Natten till tisdagen den 12 januari 2016 nådde hjälpkonvojer från Internationella rödakorskommittén (ICRC), FN och Syriska Röda Halvmånen fram till den belägrade staden Madaya i Syrien. Situationen är desperat. "Nu är det bråttom att den belägrade befolkningen snabbt få den hjälp de behöver", säg...

Följande nyheter hämtas automatiskt in från andra nyhetskällor. Röda Korset kan därför inte ansvara för innehållet.

Följande inlägg hämtas in automatiskt från olika sociala media, som till exempel externa bloggar. Röda Korset kan därför inte ansvara för innehållet.

Vill du hjälpa till?

Hjälp människor som drabbats av katastrofer och krig.

Ge din gåva här

Ge en gåva

Ge en gåva till människor som drabbats av kris och katastrof.

Ge din gåva här!