Du är här: Startsida/Teman/Afghanistan

Vårt arbete i Afghanistan

Videouppspelning ej tillgänglig

Det beror troligen på att Flash eller JavaScript är inaktiverat på din dator.

Skicka till:

Afghanistans Röda Halvmåne besöker Svenska Röda Korset i början av februari.
-Vår självständighet och neutralitet gör att vi får access och blir accepterade, säger Mohammed Naim Dindar, generalsekreterare på Afghanistans Röda Halvmåne, ARCS.

- Volontärer är ryggraden i vårt land. Vi har tillträden till områden mer än någon annan internationell eller nationell organisation, säger han.

Svenska Röda Korset stödjer ARCS med 15 miljoner kronor år 2015 främst till hälsoarbete.

Vårt stöd når 1,5 miljoner människor på landsbygden, främst kvinnor och barn som är mest utsatta. Målet är att minska antal sjuka och döda till följd av epidemier och naturkatastrofer. Vi arbetar förebyggande genom att utbilda volontärer inom första hjälpen. ARCS har mobila hälsokliniker som når de mest avlägsna byarna. Vi bygger toaletter och borrar brunnar.

Sedan 2013 är Afghanistan är ett av tolv partnerskapsländer till Svenska Röda Korset. Under besöket har ARCS diskuterat framtida samarbete och hur vi ska hjälpas åt att utveckla stödet till volontärer. Röda Halvmånen besöker kretsar och träffar bland annat Svenska Röda Korsets ordförande Eva von Oelreich.

Dagbok från vår delegat Christer Östmark

Christer Östmark är barnsköterska och arbetar på en barnklinik i Kandahar i Afghanistan. Christer har stor erfarenhet av internationella uppdrag: Sedan 2001 har han varit i Sydsudan, Uganda, Pakistan och Haiti för Röda Korset och även gjort internationella uppdrag för Läkare Utan Gränser och Afrikagrupperna. Här hemma har Christer arbetat många år på Barn och Ungdomskliniken i Eskilstuna samt på Astrid Lindgrens Barnsjukhus på Karolinska. Här berättar han om hur vardagen ser ut på barnkliniken i Kandahar.

Christer Östmark

Se bildspel

Säkerhetssituationen blir allt mer oförutsägbar i ett redan konfliktdrabbat Afghanistan. Men tack vare det starka nätverket av 46 000 volontärer kan Afghanska Röda Halvmånen fortsätta arbeta med den humanitära hjälpen över hela landet. Det här bildspelet visar vårt frivilligarbete i Afghanistan.

Afghanistan
Se bildspelet

Stöd vårt arbete i Afghanistan

Du kan stödja vårt arbete i Afghanistan genom att köpa något i vår shop. Ge en sjuksköterska, ett vaccinationspaket, rent vatten, en latrin eller en barnmorska.

Ikon för shop
Till vår shop

Ett folk trängt mellan två sidor

De utmaningar som mött afghanerna under 2010 och som beror på konflikten i landet kommer att bestå även under 2011. Det bedömningen gör Internationella rödakorskommittén. Även under 2011 kommer civila att dödas, och människor kommer att drivas på flykt och sakna tillgång till sjukvård.

En afghansk pojke skadad av bomb på familjens gård
Läs mer om läget i landet här (på engelska)

Se bilder från Afghanistan

En bebis vårdas för svår diarré på ett sjukhus i Afghanistan. Mamman var tvungen att vandra i fyra dagarför att nå den enda klinik i området som kunde ge den vård som behövdes. Under vandringen förvärrades bebisens tillstånd.

Barn_Afghanistan_sjuk
Se fler bilder från Afghanistan på Int Rödakorskommitténs hemsida

Se film från

I Kandahar ligger Mirwais-sjukhuset som är det enda sjukhuset i ett upptagningsområde med omkring 4 miljoner människor. Där opererar Internationella rödakorskommitténs (ICRC) läkare och lokala läkare varje månad 500-700 patienter med krigsskador - de flesta civila. På barnavdelningen ligger två barn i varje säng, och operationssalen används dygnet runt. (På engelska)

Afghanistan, en operationssal på Mirwaissjukhuset i Kandahar
Se filmen på Youtube

Vad säger krigets lagar?

Postkodlotterietslogo Röda Korsets arbete i Afghanistan genomförs med stöd av Svenska PostkodLotteriet
Etiketter:
 • maj 06 Från Röda Korset Många döda i jordskred i Badakhshan

  Den 2 maj 2014 inträffade ett katastrofalt jordskred nära byn Abi-Barak i provinsen Badakhshan, i nordöstra Afghanistan. En hel sida av ett berg kollapsade och stängde in hundratals bybor under jordmassorna. Det finns fortfarande risk för nya jordskred i området. Katastrofen i Badakhshan är en del av ett större oväder som drabbat fler än 70 000 människor i norra Afghanistan. Vår systerförening Afghanistan Röda Halvmåne var den första organisationen som kunde dra igång hjälpinsatser i de flesta av de drabbade områdena. Nu väntar mer regn, och det går inte att utesluta möjligheten att ännu fler människor drabbas av nya översvämningar och jordskred.

 • Från Röda Korsets Twitterkanal #Afghanistan

  Våldsam vardag för hälsoarbetare @rodakorset http://t.co/vIvHSwYRIa

Följande nyheter hämtas automatiskt in från andra nyhetskällor. Röda Korset kan därför inte ansvara för innehållet.

 • Svenska Dagbladet 2015-02-26 Över 200 döda i afghanskt oväder

  Över 200 personer har mist livet i laviner i norra Afghanistan. Kraftiga snöoväder har blockerat vägar, orsakat strömavbrott och utlöst dödliga laviner i bergiga områden.

 • Sveriges Radio 2015-02-26 Över 180 döda i laviner i Afghanistan

  Kraftiga snöoväder har blockerat vägar, orsakat strömavbrott och utlöst dödliga laviner i de bergiga områdena i norra Afghanistan.

 • Svenska Dagbladet 2015-02-25 Laviner krävde 100 liv i Afghanistan

  Hem har begravts, moskéer förstörts och över 100 människor har dödats. Ett kraftigt snöoväder har utlöst flera dödliga laviner i Afghanistan.

 • Svenska Dagbladet 2015-02-25 Över 100 döda i laviner i Afghanistan

  Över 100 personer har dödats av laviner i Afghanistan, främst i den bergiga Pansjirprovinsen. Dödssiffran förväntas stiga.

Följande inlägg hämtas in automatiskt från olika sociala media, som till exempel externa bloggar. Röda Korset kan därför inte ansvara för innehållet.

Vill du hjälpa till?

Hjälp människor som drabbats av katastrofer och krig.

Ge din gåva här

Ge en gåva

Ge en gåva till människor som drabbats av kris och katastrof.

Ge din gåva här!