Translate
Sök
Så här ser det ut på sjukhuset utanför Mosul där Fredrik Runsköld arbetar.
Blogg
23 jan 2017 Av: Fredrik Runsköld

Många har skadats av bomber

Vi har varit väldigt upptagna med att ta emot skadade patienter.

Hej!

Tänkte försöka förklara lite om hur och vad vi faktiskt jobbar med här. Jag jobbar som "Ward Nurse/ER Nurse" i ett Mobilt kirurgteam (Mobile Surgical Team), dessa team sätts ihop av Internationella rödakorskommittén (ICRC) i Geneve. Och som namnet antyder så är vi just mobila, vi ska kunna verka i dom mest otillgängliga platser och utföra kirurgi. Vi är som sagt kirurgiskt inriktade och ska behandla "skador orsakade av konflikten" militär eller civila spelar ingen roll, inte heller vilken sida av konflikten patienten kommer från.

Det här kontexten skiljer sig en hel del från vad jag är van vid sen tidigare, här jobbar vi på ett sjukhus med en för oss hög standard. Jag är van att jobba i buschen, på riktigt. Jag har faktiskt varit med om att vi utfört operationer utomhus under ett träd.

Dom senaste dagarna har vi varit väldigt upptagna med att ta emot patienter, många skadade, både militära och civila. Majoriteten är skador orsakade av bomber, efter det kommer skottskador från krypskyttar.

En skottskada är ganska lätt att bedöma allvarligheten i, man har ett ingångshål och oftast ett utgångshål, och har man den minsta grundläggande kunskap i anatomi så kan man ungefär veta vad kulan träffat på väg genom kroppen.

Bombskador är mycket svårare att bedöma allvarligheten igenom att bara titta på dem. Splittret kan ha trängt in lite varstans samt att splitterskador ofta är väldigt utbrett på hudkostymen och gör det svårbedömt hur djupt splittret trängt in. Som tur är så har vi lyxen att ha röntgen här, det är vi inte vana vid. 

Ha de så gott!

Fredrik Runsköld, sjuksköterska på uppdrag för Röda Korset