Stäng
Du är här: Startsida/Engagera dig/Våra uppdrag/Frivillig i telefonjouren

Frivillig i telefonjouren

Skicka till:

Röda Korsets telefonjour är en verksamhet där frivilliga via telefon lyssnar på och för samtal med uppringare från hela landet i syfte att vara en stödjande medmänniska vid kris, sorg, ensamhet eller annan upplevd utsatthet. Verksamheten är en del av Röda Korsets beredskapsorganisation. För detta uppdrag bör du ha fyllt 25 år

Röda Korsets telefonjour har telefonnummer: 0771 - 900 800.

Telefonjouren är öppen varje dag kl.14.00-22.00. Vid extra ordinära händelser kan telefonjouren aktiveras även på andra tider.

Hur kommer jag att bidra?

Telefonjour Foto: Håkan Flank
Uppdraget innebär att finnas till för uppringaren som en aktivt lyssnande medmänniska. Såväl uppringare som svarare ska vara anonyma. Den frivillige får inte ha kontakt med uppringare utanför sitt frivilliguppdrag i telefonjouren.

Vilken kompetens och utbildning behöver jag?

Vi söker dig som har erfarenhet av och kompetens att möta människor i kris eller svåra situationer, har kunskap och förståelse för olika behov och reaktioner samt en god kommunikativ förmåga. Kunskap om andra språk än svenska är en tillgång. 

Du är intresserad av och öppen för feedback och handledning. Du kommer att erbjudas utbildningar i Röda Korset för ditt uppdrag.

Inom Röda Korset ser vi mångfald som en stor tillgång i vårt arbete. Människor med olika bakgrunder, etnicitet, kön, åldrar och funktionshinder breddar vår kompetens och vår förmåga att utföra vårt uppdrag. Du delar Röda Korsets människosyn och humanitära värderingar. Röda Korsets grundprinciper är vägledande i frivilligarbetet.

Hur mycket tid behöver jag lägga på att vara frivillig?

Jouren bemannas enligt schema. Den frivillige bör bemanna jouren minst fyra timmar i månaden. Minst två frivilliga sitter på ett och samma ställe och tar emot samtal. För uppdraget deltar du även i obligatorisk utbildning och introduktion.

Sök uppdrag

Det finns många olika typer av frivilliguppdrag i Röda Korset. Sök uppdrag inom telefonjouren där du bor.

Röda Korsets telefonjour
Sök uppdrag här
Sidansvarig Inger Lindqvist
E-post: inger.lindqvist@redcross.se
Sidan ändrad den 29 oktober 2010
Etiketter: