Stäng
Du är här: Startsida/Engagera dig/Våra uppdrag/Samtalsledare

Samtalsledare

Skicka till:

Röda Korset har samtalsgrupper för personer som drabbats av personliga kriser och svårigheter. Syftet är att deltagarna tillsammans med samtalsledarna ges tillfälle att dela och diskutera erfarenheter och reaktioner med varandra och att få möjlighet att normalisera sina reaktioner.

Målsättningen är att deltagarna skall uppleva en ökad trygghet, säkerhet och acceptans inför sina känslor och reaktioner samt känna en tillförsikt inför framtiden.

Är du rätt person att leda samtalsgrupper för personer som drabbats av personliga kriser och svårigheter?

Hur kommer jag att bidra?

Din uppgift är att leda samtalsgruppen i samarbete med den andra samtalsledararen. Som samtalsledarare förstår och accepterar du Röda Korsets arbetssätt och följer anvisningarna för Röda Korsets samtalsgrupper. Din uppgift är att skapa ett öppet och tryggt klimat i gruppen i syfte att deltagarna ska ges möjlighet att diskutera och dela erfarenheter med varandra och normalisera reaktioner. Vid behov hjälper du gruppen att hålla fokus med hjälp av psykopedagogik. Du är uppmärksam på gruppens utveckling och enskilda individers reaktioner och behov och kan hjälpa till att lotsa vidare individer med behov av enskilt stöd.

Vilken kompetens och utbildning behöver jag?

Vi söker dig som har erfarenhet av och kompetens att möta människor i kris eller i svåra situationer. Du har yrkesmässig erfarenhet av arbete med människor, enskilda eller i grupp. Du har erfarenhet av att leda grupper. Dessutom har du god förmåga att sätta gränser och kunskap om och erfarenhet av gruppdynamik och/eller om den specifika målgruppen. Du har god samarbetsförmåga.

Du kommer att erbjudas utbildningar i Röda Korset för ditt uppdrag. Handledning anordnas av Röda Korset och du deltar tillsammans med din samtalsledararekollega. Fortbildning planeras och erbjuds utifrån samtalsledarnas behov.

Inom Röda Korset ser vi mångfald som en stor tillgång i vårt arbete. Människor med olika bakgrunder, etnicitet, kön, åldrar och funktionshinder breddar vår kompetens och vår förmåga att utföra vårt uppdrag. Du delar Röda Korsets människosyn och humanitära värderingar. Röda Korsets grundprinciper är vägledande i frivilligarbetet.

Hur mycket tid behöver jag lägga på att vara frivillig?

Som samtalsledarare ska du finnas tillgänglig och följa hela uppdraget från början till slut. Omfattningen varierar från ett fåtal antal gånger till max ett år. I uppdraget ingår det att avsätta tid för utbildning, handledning och fortbildning.

Sök uppdrag

Det finns många olika typer av frivilliguppdrag i Röda Korset. Sök uppdrag som fsamtalsledare där du bor.

Anhörigstöd
 

Sidansvarig Sara Hedrenius
E-post: sara.hedrenius@redcross.se
Sidan ändrad den 29 oktober 2010
Etiketter: